2024. július 3., szerda

Négy nap Dombos

Véget ért a kishegyesi fesztivál – Idén a pörgősebb ritmusoké volt a terep

Hétvégén ért véget a négynapos Dombos Fest Kishegyesen, a Hegyalja utcában. A helyiek szerénytelensége miatt kaphatta a Hegyalja utca nevet ez a hely, mert az itt húzódó löszfal nehezen nevezhető hegynek. Egy domb kivájt oldala ez, ahonnan a löszt a vert falú házak építéséhez szállították egykoron, ma viszont a fényfestők számára tökéletes vászon. Mára már a fényfestészet is a fesztivál hangulatának részévé vált, s nehéz lenne elképzelni a színes löszfal nélkül. Természetesen még sok minden kell, hogy kialakuljon a Dombos-hangulat, egyebek mellett a híres Dombos lángos, a perzselő tábortűz és természetesen a számos kiváló együttes, amelyek sajátos zenei stílusukkal tökéletesen beleilleszkednek a helyszínbe. Az etno- és világzene mellett idén újdonságnak számító stílusok is megjelentek a kínálatban, de egyáltalán nem lógtak ki.

A fesztivál csütörtökön kezdődött és vasárnap ért véget. Az első nap egy kicsit visszafogottabb volt a közönség szempontjából, de pénteken már felpörgött valamelyest, szombaton pedig csúcsra járt. A hétvége mellett ehhez vélhetőleg köze volt a fellépőknek is, hiszen pénteken az Aurevoir együttes vonzott sok rajongót, szombaton pedig a fesztivál legnagyobb neve: Shantel és a Bukovina Club Orkestar.

Shantel (Lakatos János felvétele)

Shantel (Lakatos János felvétele)

Mindkét együttes megtáncoltatta a közönséget, így a fesztivál mottója, a Let's Dance, azaz Táncoljunk!, a valóságban is valóra vált. Természetesen a többi fellépő együttes is megérdemli az említést, mert remek hangulatot teremtettek. A Fokos zenekar Csizmadia Annával és Sőregi Annával a Folkudvarban kellemes népzenei pillanatokat teremtettek, és a gyerekeket a néptánc csínjára-bínjára okították csütörtöktől szombatig. A nyitónapon fellépett Szabó Balázs Bandája, a ContraBayando és Tom White & Mad Circus.

A Tom White & Mad Circus a tavalyi kisszínpados produkció őrült hangulatát most a nagyszínpadon ismételte meg. Pénteken a már említett Aurevoir zenélt, valamint a Fanfare Complexa és az Új Gereben. Szombat a fesztivál nem hivatalos fő napja, ezért nem véletlen, hogy ekkorra időzítették a legnagyobb nevet. A Gypo Cirkusz és Csángálló együttesek készítették elő a hangulatot, majd színpadra lépett a már említett Shantel és a Bukovina Club Orkestar. A balkáni ritmusok felpörgetve elégnek bizonyultak, hogy a „diszkópartizánok” önfeledten bulizzanak. A zárónap már lapzárták után kezdődött, s fellépett a Sajó Banda, Bujdosó János szólózott, a Szt. Efrém Kórus adott egy kis éji zenét a nagyszínpadon, valamint a fellépők sorát Platon Karataev zárta.

Zárógondolatnak még annyit, hogy a Dombos Fest közönségének nagy része sétál a Hegyalja utcában, nézelődik, ismerősökkel találkozik, iszik-eszik, és ha megtetszik valamelyik együttes, akkor beleveti magát a buliba. Egy kisebb része pontosan tudja, mire jön, és ők azok, akik a nagyszínpad előtt önfeledten táncolnak. Ez így van jól, mert végül is mindenki jól érezte magát.

Nyitókép: Aurevoir a színpadon (Lakatos János felvétele)