2024. augusztus 14., szerda

Szkopjéban és Krusevóban is a magyar kultúra volt fókuszban

Az észak-macedóniai magyarok többnapos programsorozat keretében ismertették meg a helyiekkel a magyar hagyományokat

Nyáron sem pihen a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete. Augusztus 10-én Krusevóban mutatták be a magyar kultúra, történelem, népzene egy szegmensét, augusztus 11-én pedig Szkopjéban adták át a Petőfi Sándorról elnevezett teret és a költő mellszobrát. 

A Krusevói Köztársaság 10 napja című rendezvénysorozat keretében idén is az egyik nap a magyarságnak lett szentelve. Idén a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete a fiatal tehetségeit mutatta be. Filip Lafazanovszki fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás, Zrínyi Olivér basszusgitáros egy macedón népdallal mutatkozott be, valamint a szervezet citerásai is felléptek. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után 550 magyar menekültet fogadtak be a krusevóiak, akikkel utána két évig együtt éltek ebben a macedón kisvárosban. Ennek emlékét őrzi az az emléktábla is, amelyet 2016-ban a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával helyeztek el a településen. 

Az emléktáblát a magyar nap keretében meg is koszorúzták. A magyar állam képviseletében dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, és Klein András, Magyarország szkopjei nagykövete helyezte el a koszorút. A megemlékezésen részt vett még mások mellett Kabók Erika, az MNT tagja, Jerasz Anikó, az Oktatási Minisztérium államtitkára, a zentai önkormányzat képviselői, és Krusevo városvezetése is. 
 

A vajdasági küldöttség tagjai megkoszorúzzák a krusevói 1956-os emléktáblát (Fotó: Harasztia Szandra)

A vajdasági küldöttség tagjai megkoszorúzzák a krusevói 1956-os emléktáblát (Fotó: Harasztia Szandra)

Jerasz Anikó az észak-macedóniai látogatás kapcsán kiemelte, hogy már korábban is járt az országban, mint az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, most pedig oktatási államtitkárként is jelen lehetett az ünnepségeken. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években elindult egy oktatási együttműködés, a két ország pedagógusai szakmai és baráti látogatásokat tettek egymásnál. Emellett a krusevói és a törökkanizsai szakiskolák összefogása is a Szerbia és Észak-Macedónia közötti további kapcsolatépítés alapja lehet, és újabb lehetőségeket is ösztönözhet – fogalmazott Jerasz Anikó. 

A magyar napon a bajai Duna Népzene-Néptánc Tanoda is fellépett. A csapat egy kisebb turnéra érkezett augusztusban a balkáni országba. Prilep, Bitola és Ohrid után Krusevóban is felléptek, ahol – akárcsak az előbb említett településeken – óriási sikerrel mutatkoztak be. A koncertjük végén a közönséget is bevonták a táncba. Másnap pedig a szkopjeiek is meghallgathatták, megnézhették őket.

Augusztus 11-én került sor annak a Petőfi-mellszobornak a leleplezésére Szkopjéban, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács adományozott a macedóniai magyaroknak. Ez az első magyar vonatkozású közszobor az észak-macedón fővárosban. Sztrugában találhatunk még egy Petőfi-szobrot, illetve a fővárosban egy utca is a magyar költő nevét viseli. Emellett emléktáblája van Szkopjéban Petőfi Sándornak, Liszt Ferencnek és Kossuth Lajosnak is. 

Most egy tér, és a téren felállított szobor is a magyar költő és forradalmár nagyságát hirdeti, méghozzá a szkopjei Kiszela Voda önkormányzatban. 

A szobor leleplezése alkalmából tartott ünnepségen a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke elmondta, ez a szobor és tér a magyar szervezet munkájának elismerését jelenti, valamint a macedón-magyar barátság bizonyítéka is. Sutus József hozzátette, ez mutatja azt is, hogy immár 12 éve töretlen a jó kapcsolata a magyar szervezetnek a szkopjei Kiszela Voda önkormányzattal. 

Kabók Erika a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntő beszédében úgy fogalmazott: ahogy a Magyar Kormány gondoskodásában 15 millió magyarral számol, úgy a Magyar Nemzeti Tanács is szoros kapcsolatot ápol a diaszpórában élő magyar szervezetekkel. Ennek a sokéves sikeres együttműködésnek a megkoronázása ez a szoboravató – tette hozzá. A Petőfi-szobor a Magyar Nemzeti Tanács ajándéka – hangsúlyozta Kabók Erika. A szobor Lantos Györgyike Sára magyarországi szobrászművész alkotása. 

A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a szoboravatón kiemelte: a nemzeti múlt olyan szilárd talajt nyújt számunkra, magyarok számára, amely folyamatos erősödésünket biztosítja. Az erősödéshez Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság minden lehetséges segítséget megad a diaszpórában élő magyarságnak is – mondta dr. Szilágyi Péter. 

A Petőfi-mellszobor mellett a téren egy kopjafa is helyet kapott, amelyet a magyarországi Igal adományozott a macedóniai magyaroknak. 

Az eseményen mások mellett részt vett Kiszela Voda polgármestere, Orce Gjorgjievszki, Klein András, Magyarország szkopjei nagykövete, Jerasz Anikó, a szerbiai Oktatási Minisztérium államtitkára, valamint a zentai önkormányzat képviselői is. A Teleház vendége volt még Szántó Imre László, Igal polgármestere, és a Banja Luka-i Magyar Szó szervezet képviselői. 

Az ünnepség végén a bajai Duna Népzene-Néptánc Tanoda táncosai mutatták be a magyar táncokat, az iskola vezetője pedig egy Petőfi-verset énekelt el.

Felléptek még a helyi KITKA Művelődési Egyesület tagjai is. 


 

A bajai Duna Népzene-Néptánc Tanoda táncosai Krusevóban (Fotó: Harasztia Szandra)

A bajai Duna Népzene-Néptánc Tanoda táncosai Krusevóban (Fotó: Harasztia Szandra)

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete céljául a magyar kultúra és hagyomány terjesztését tűzte ki, emellett képviseli az Észak-Macedóniában élő magyar származású és magyar kapcsolatokat ápoló polgárok érdekeit is. A Teleház 2003-as megalakulása óta rendszeresen szervez előadásokat, rendezvényeket, magyar nyelvoktatást és történelmi megemlékezéseket. A szervezetnek mintegy 200 tagja van.

Nyitókép: A szkopjei Petőfi-szobornál Sutus József, Bognár Zsolt, Klein Dávid, Kabók Erika, Jerasz Anikó, dr. Szilágyi Péter és Vörös Attila (Fotó: Harasztia Szandra)