2024. szeptember 16., hétfő

Egy irodalmi kultusz újrafelfedezése

Herczeg Ferenc-emléknapok Versecen

A verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület a hétvégén 27. alkalommal szervezte meg a Herczeg Ferenc-emléknapokat. Pénteken Krizbai Hajnalka nyugalmazott tanítónő, a Verseci-hegyen található Szent Kereszt kápolnában a gyermekeknek szervezett foglalkozást, szombaton pedig a Herczeg Ferenc munkásságát éltető konferenciát tartották.

Lantos Lajostól, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnökétől megtudtuk, hogy a konferencia előadóival már hónapokkal ezelőtt elkezdték az egyeztetéseket. Az egyesületben egyébként legalább ötven aktív tag tevékenykedik, akikkel arra törekszenek, hogy minden vajdasági rendezvényen megjelenjenek, legyen az a Gyöngyösbokréta vagy Durindó.

 

– Herczeg Ferenc születésének a napja ugyanarra az időszakra esik, amikorra az önkormányzat a Szüreti Napokat szervezi. Mi többször is megkérdeztük a polgármesteri hivatalban, hogy tegyük-e át máskorra – egy héttel előbbre vagy későbbre – a mi rendezvényünket, de ők azt válaszolták, hogy ne, mert a Szüreti Napok ideje alatt ez az egyetlen nagyobb kulturális esemény – nyilatkozta az egyesület elnöke.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű országos rendezvénye. Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának művelődéssel megbízott tagja a helyszínen elmondta, hogy Herczeg Ferenc kiváló regény- és drámaíró, akit három alkalommal jelöltek az irodalmi Nobel-díjra.

– Herczeg Ferenc a verseci kulturális közegben nőtt fel, ugyanakkor Budapesten a korabeli politikai elit egyik kiemelkedő képviselője volt, és úgy képzelte el, hogy a neveléssel és az oktatással a nemzet felemelkedéséért kell munkálkodni. Ebben a tekintetben Jókai Mór méltó örökösének tekinthető. Az elkövetkező időszak valószínűleg elegendő teret és helyet ad arra, hogy az 1954-ben elhunyt írónak a munkásságát objektívan, részrehajlás nélkül tudjuk felmérni, értékelni, és reménykedünk abban, hogy ehhez a Herczeg Ferenc-emléknapok is hozzá tud járulni, és egy olyan szabad, értelmező és objektív vita tud kialakulni, amely őt méltó, a megillető helyre helyezi el a magyarországi, a Kárpát-medencei és a vajdasági magyar irodalomban – közölte Hugyik Richárd.

A verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület a vállán viszi a rendezvényt már majdnem három évtizede, és mint Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke fogalmazott, áldozatos munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az író életműve, és a nemzetben való gondolkodása egyre jobban beleivódjon a vajdasági és a Kárpát-medencei táj emlékezetébe.

– Várjuk, hogy a mi magyar színházaink is felfedezzék maguknak Herczeg Ferenc drámáit. Nagyon izgalmas lenne, hogyha jövőre a mi, vagy akár a budapesti színházak egyike megajándékozná az itteni közönséget egy a Herczeg Ferenc drámájából született előadással. Takaró Mihály professzor úrtól egy házi feladatot is kaptunk, mégpedig azt, hogy a következő évben, amennyiben tehetjük, segítsük azt, hogy az újvidéki Magyar Tanszék diákjai, végzett hallgatói, vagy akár a tanítóképzős egyetemisták is ellátogassanak erre a rendezvényre, és hallgassák meg ezeket az előadásokat, hiszen ez a megmozdulás egy nyári akadémiával is felér – mondta Sutus Áron.

Az író újrafelfedezése napjainkban történik. Az elmúlt időszakban jelentős szerepet vállalt ebben a budapesti Herczeg Ferenc Társaság, mellyel a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület is jó kapcsolatokat ápol. Az idén a Herczeg Ferenc regényeinek és drámáinak világa című könyv szerzői, dr. Takaró Mihály és Liktor Katalin irodalomtörténész tartottak előadást.

– Amikor sikerült elérnünk azt, hogy Magyarországon újra kötelező tananyag, kötelező érettségi tétel legyen Herczeg Ferenc, fölmerült annak a kérdése, hogy van-e hozzá elegendő modern forrásanyag, amely a tanárok, a diákok, illetve a szakma számára elérhető. Nyilvánvalóvá vált, hogy egy huszonegyedik századi valóságolvasat Herczeg Ferenccel kapcsolatosan szükséges. Ezért aztán volt tanítványommal, aki most egy néhány fejezetben az írótársam is lett, megalkottuk ezt a könyvet – számolt be dr. Takaró Ferenc, aki egyben a budapesti Herczeg Ferenc Társaság elnöke is.

A rendezvény szombaton a verseci Szent Gellért-plébániatemplomban ünnepi, búcsúi szentmisével folytatódott, amit msgr. Mirko Štefković nagybecskereki megyés püspök celebrált, este pedig a szüreti bálon vigadhattak a vendégek.

 

Nyitókép: Krizbai Hajnalka, Lantos Lajos, dr. Takaró Mihály és Liktor Katalin (Vidács Hajnalka felvétele)