2024. október 17., csütörtök

Szenteleky-napok Szivácon

Nagy érdeklődés övezte az idei Szenteleky-napot, több mint százan látogattak el Szivácra, hogy együtt tisztelegjenek Szenteleky Kornél író, irodalomszervező, szerkesztő, műfordító munkássága előtt. A rendezvény szervezői és házigazdái nyilatkoztak az eseményről és arról, mit is képvisel a Szenteleky-nap.

Kozma Lívia, a Szenteleky Kornél Irodalmi Társaság elnöke elmondta, hogy az irodalmi társaság a közelmúltban alakult újra, és büszkén vállalta a feladatot, hogy egy ekkora kultusz, egy ekkora múltú rendezvényt újragondoljon és újraszervezzen.

Megemlékezés Szenteleky Kornél sírjánál

Megemlékezés Szenteleky Kornél sírjánál

– Csaknem 50 éve hagyomány, hogy a Szenteleky-emléknapot október közepén tartjuk meg Szivácon. Van még egy rendezvény, az augusztus 20-ai, amikor ismét Szenteleky Kornélra, a vajdasági magyar irodalom alapítójára emlékezünk, és ezt nagyon fontos itt, ebben a közegben továbbvinni, tovább éltetni, sőt szétterjeszteni, hogy mindenki megismerje, ápolja ezt a hagyományt, és részese legyen azért, mert rettentő kevesen vagyunk. Szivácon körülbelül 300 lelkes magyar ajkú személy van, és a település Kúla községhez tartozik. Kúla községben is fogyóban van a magyarság, ezért tulajdonképpen egy összekapcsoló erő is ez a rendezvény, amely összetart bennünket, az irodalom-, a művelődéskedvelőket és mindazokat, akik a magyarságért itt élnek és dolgoznak. Szenteleky Kornél az egyedüli olyan író, aki ebbe a községbe született, és itt tevékenykedett. Megkoszorúztuk a házat, ahol dolgozott, alkotott azokban a nehéz időkben, és tudjuk, milyen nehéz egy alkotói munka, egy irodalmi alkotói munka, mekkora erő kell hozzá a mai világban is. De ugyanígy lehetett ez a régi világban, amikor ő élt, és ehhez nagyon nagy erő kellett, hogy ezt végig vigye, éltesse, nekünk pedig kötelességünk erről megemlékezni és továbbadni az utókor számára – nyilatkozta Kozma Lívia.

Koszorúzás Szenteleky alkotói házánál

Koszorúzás Szenteleky alkotói házánál

Varagic Gabriella, a sziváci Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület elnöke hangsúlyozta, kellő komolysággal állnak ehhez az rendezvényhez, immár több mint 50 éve, hogy megünnepelik, és őrzik a Szenteleky nevéhez és munkásságához kötődő hagyományt.

– Húsz évvel ezelőtt, amikor idekerültem, akkor tartományi jelentőségű volt a rendezvény, közben 2010-ben kiemelt rendezvénnyé nyilvánította a Magyar Nemzeti Tanács, most már országos jelentőségű. Úgyhogy mi itt, helyben igazából egyre kevesebben, de erős hozzáállással és nagyon komolyan vesszük, és törekszünk ezt továbbra is ápolni. Ezen a két napon, augusztus 20-án, amikor a halálának az évfordulójára emlékszünk, és amikor októberben a Szenteleky-napok irodalmi rendezvényt szervezzük, amely keretében kiosztásra kerülnek a díjak, és nagy számban találkozik az értelmiség, öröm mindig várni a vendégeket, része lenni az egésznek – mondta Varagic Gabriella.

Verebes Ernő átveszi a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat

Verebes Ernő átveszi a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat

Vujicsics Marietta, a Bazsalikom Műfordítói Díj kitüntetettje

Vujicsics Marietta, a Bazsalikom Műfordítói Díj kitüntetettje

A Szenteleky-napi program részeként két díjat is kiosztottak. A Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat Verebes Ernő író, a Bazsalikom Műfordítói Díjat pedig Vujicsics Marietta műfordító vehette át. Az esemény mindkét díjazottja számára hatalmas megtiszteltetés volt az elismerés. A rendezvényen Bordás Győző a Szenteleky Kornél Irodalmi Társaságnak ajándékozta a Szenteleky-díj részét képező plakett eredetijét, amelyet 1972-ben Baranyi Károly szobrászművész készített, ennek alapján készül el minden évben a sokszorosítható bronzváltozat. Ezt a Szenteleky-emlékszobában őrzik ezentúl.

Janovics Erika kiállítását Csík Mónika nyitotta meg

Janovics Erika kiállítását Csík Mónika nyitotta meg

Nyitókép: A kúlai Magyar Művelődési Központ kórusa