2024. július 25., csütörtök

Két és fél millió dollárért kelt el Shakespeare első fóliója

Az angol irodalom egyik legfontosabb kötetének tartott könyvet adtak el New Yorkban a Sotheby's aukciósház árverésén. A négyszáz évvel ezelőtt készült fólió Shakespeare 36 színdarabját, valamint a szerző portréját is tartalmazza.

A Sotheby's aukciósház július 21-i New York-i árverésén bocsátotta eladásra William Shakespeare négyszáz évvel ezelőtt kiadott első fóliójának egyik példányát. A Mr. William Shakespeares Comedies, Histories, & Tragedies (Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái) című kötet az eseményen 2,4 millió dollárért kelt el.

Az aukción az angol irodalom legfontosabb köteteként emlegetett fóliót 1623-ban adták ki barátai hét évvel az író halála után. A könyv a szerző 36 színdarabját tartalmazza. Művei közül ugyan 18-at már korábban is kiadtak, a szakértők szerint ez az első fólió az egyetlen megbízható forrása mintegy további húsz művének, illetve értékes forrásszövege a korábban publikáltaknak is.

Az első fólió 750 példányban készült, amelyből 232 maradt fent. Az árverésre bocsátott darab a magánkézben lévő húsz kötet egyike, a többi példányt múzeumok és könyvtárak őrzik. A könyvben Shakespeare portréja, illetve Ben Johnson és más szerzők méltatása is szerepel.

Az első fólió egyik példányáért két évvel ezelőtt kis híján 10 millió dollárt fizettek a Christie's New York-i aukcióján.