2024. július 30., kedd

A monstrum elhúzza a csíkot

Bemutatták Hernyák Zsóka Vadas című kötetét

Csütörtökön délután a Zentai Alkotóházban Nem szeretnél medúza lenni? címmel első alkalommal mutatták be Hernyák Zsóka Vadas című prózakötetét. A szerzővel Döme Szabolcs, a könyv szerkesztője beszélgetett, amely kiegészült a kötet borítótervének készítője, Lázár Tibor vizuális párhuzamával is.

Hernyák Zsókának ez a második kötete, és akárcsak az előző, a 2017-ben megjelent Morze, szintén a zEtna kiadó gondozásában látott napvilágot. A bemutatót megelőzően felkértük a szerzőt, röviden nyilatkozzon lapunknak a Vadasról.

– A második, Vadas névre „hallgató” kötetem szövegeinek nagy része már a Morze kiadásakor is megvolt. Néhány prózát pedig az elmúlt egy-két évben írtam. A Vadas esetében kevésbé homogén szövegvilágról beszélhetünk, mint a Morze egységes fókuszú, rövidprózái kapcsán. Bizonyos értelemben szerettem volna biztonságos távolságba kerülni az első kötet erőterétől. Úgy érzem, ez sikerült is. A címválasztás abból adódott, hogy a Vadasban lévő szövegek mindegyikében állatok jutnak szerephez, igaz, leginkább ürügyként, bűnbakként, egyes szövegekben a szereplők az állatokkal szemben identifikálják önmagukat. A prózák szerencsétlen alakjai, miközben elhatárolódnak az állati(asság)tól, maguk is elvadulnak. Úgy tűnik, nincs menekvés.

Hernyák még azt is elárulta, Döme Szabolcs szerkesztővel már múlt tavasszal elkezdtek dolgozni a kéziraton, amely az idén, egy-két hónappal ezelőtt került ki a nyomdából. A borítón szereplő alkotás Lázár Tibor munkájának érdeme. A bandukoló monstrum elhúzza a csíkot: a saját gerincét.

A beszélgetés alatt a kötet mentén olyan témák merültek fel, mint például az emberi vágyak, a szégyen, az önkép megítélése, a termékenyítő düh, a trauma irodalmi feldolgozása, a művészi fejlődés, az inspiráció vagy éppen a szerző újkeletű vonzalma a horrorirodalom iránt, melyeknek köszönhetően erőteljesen felvázolódott Hernyák Zsóka alkotói univerzuma. A szerző mindeközben fel is olvasott két remekbe szabott novellát a kötetből, felkeltve ezáltal a potenciális olvasó kíváncsiságát.