2024. július 16., kedd

A tizennyolcadik szülinaptól a vajdasági lakodalomig

Az idén júliusban ünnepeli megalakulásának 18. születésnapját a Vajdasági Szabadegyetem

A Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) július 7-e és 11-e között szervezi meg a XVIII. Vajdasági Szabadegyetemet a kishegyesi Kátai-tanyán.A VIFÓ tagjai minden évben szívvel-lélekkel készülnek a jeles eseményre, amely az előadások, a műhelymunkák, a csapatjátékok és a színes esti programok, koncertek megszervezését jelenti kreatív, szórakoztató, de mégis edukatív módon. Az idei Szabadegyetem (SZE) sem lesz ez alól kivétel – az idei SZE programjairól Szollár Ádámmal, a Vajdasági Ifjúsági Fórum elnökével beszélgettünk.

Egy év kihagyás után, az idén mekkora érdeklődés övezte a Szabadegyetemet?

Amikor meghirdettük az eseményt, nagyon sok érdeklődést tapasztaltunk a fiatalok részéről, ez alapján láttuk, hogy mindenkinek nagyon hiányoztak már a hasonló jellegű rendezvények, főleg azért, mivel a múlt hogy évben elmaradt a Vajdasági Szabadegyetem. Ettől függetlenül hatalmas meglepetés és öröm volt számunkra az, hogy másfél nap alatt (!) betelt az összes regisztrációs hely. Új volt a helyzet számunkra is, hiszen ilyen rövid idő alatt még nem fogytak el a bérletek, általában egy vagy két hónapig szoktuk értékesíteni őket. Akik lemaradtak róla, valószínűleg lesz lehetőségük esti jegyekkel eljutni az esti programokra, de mindenféleképp korlátozott számban lehet csak ezeket a jegyeket árusítani. Kövessétek a Vajdasági Szabadegyetem Facebook-oldalát, amely napról napra új infókkal szolgál!

Mi lesz az esemény központi témája?

Az idei Szabadegyetem három dologra összpontosít igazán. A rendezvényünk az idén ünnepli a 18. születésnapját, tehát a nagykorúságát, így természetesen ez az egyik téma, amivel foglalkozunk. A második dolog a teljesen saját készítésű Maradunk! című dokumentumfilm, amelynek bemutatója a rendezvény keretein belül valósul meg. A film bemutatja a Vajdasági Szabadegyetem és a VIFÓ történelmét, valamint a vajdasági ifjúság problémáit, illetve lehetőségeit veszi górcső alá egészen a 2000-es évektől napjainkig. A harmadik dolog, amelyre összpontosítunk, az a vajdasági magyarság témája – ennek alapjául szolgál már eleve a Kátai-tanya, emellett az idén igyekeztünk olyan vajdasági előadókat felkeresni, akik kiemelkednek szakmájukban és fontos számukra a vajdasági lét. Természetesen a programokba is beleszőttük ezt a témát, akár a csapatjátékoknál, akár az esti programok keretében.

Kik lesznek az előadók, illetve milyen témájú előadásokon vehetnek részt a szabadegyetem részvevői?

Az előadók között a résztvevők meghallgathatják majd Palusek Erik szociológust, akinek témája a Kapcsolati hálók és határok a vajdasági magyarok életében. A szociológus kutatja a magyar egyetemi hallgatók sportolási szokásait, továbbá kisebbségkutatással is foglalkozik. Itt van Gazsó Orsolya Junior Prima-díjas szabadúszó újságíró és vállalkozó, akinek témája Alázattal a munka iránt, valamint Dr. Magyar Lóránt, aki hatalmas életutat járt be, számos diplomát szerzett. Dolgozott orvosként, tanárként, rádiós műsorvezetőként és katolikus segédlelkészként is. Jelenleg életvezetési és mentálhigiénés előadó, tanácsadó. Előadásának címe Ki vagyok és merre tartok? Útkeresés egy útvesztett világban. Dobrotka Katinka a pszichológia számos területébe kóstolt már bele, jelen pillanatban az Országos Gerincgyógyászati Központ pszichológusa, magánrendelést pedig a Budai Egészségközpontban folytat. Előadásának témája A bensőséges kapcsolatok művészete. Pesti Attila építőművész, a régi gondolatok újrahasznosítója. Minden tervét ékszerészi részletességgel dolgozza ki, legyen az teáskanál vagy cementgyár. Jelenleg negyedszáz megbízás megvalósításán dolgozik régiószerte. Előadásának címe Kreativitás: az elme senkiföldje, vagy a gondolkodás ünnepnapja.

Milyen programokkal várjátok a fiatalokat?

A Szabadegyetemünk alapját mindig az előadások teszik ki, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy továbbra is nagy igény mutatkozik a műhelymunkák, azaz workshopok megvalósítására, ahol kiscsoportos foglalkozások közepette szakképzett trénerek foglalkoznak a résztvevőkkel. Mindennap csapatjátékokkal készülünk, amelyek a szellemi munka után fizikailag is megmozgatják a fiatalokat. Az esti programok az idén különböző tematikákra épülnek, ezekben a szervezői csapatunk bebizonyíthatja kreativitását. Mivel ezt még nem harangoztuk be, egyelőre csak annyit árulok el, hogy a 18. szülinaptól, az esti játékokon keresztül, egészen a lakodalomig mindent belefoglalunk. Az esti fellépők között van a Seen Sikas, a Fingerbang és Dj Ilektro – emellett az is hozzátenném, hogy Szinisaaz előző SZE sztárja, akár az idén is felbukkanhat a Kátai-tanyán. Tudniillik, a 2019-es rendezvényen ő mindenki szívébe belopta magát.

A program a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósul meg.