2024. július 16., kedd

Szerelem, túlélés, küzdelem

A veszélyeztetett madarak táncának üzenete figyelmeztető jel

Az érdeklődő székvárosiak szombaton színvonalas táncelőadást tekintettek meg az Újvidéki Színház nagytermében. A tehetséges táncosok Ena Entina Gucunski Nakić koncepciója alapján és rendezésében tánc, mozgás és zene eszközeivel mutattak be öt olyan veszélyeztetett madárfajt, amely orvvadászat, mérgezés, a madarak természetes élőhelyeinek eltűnése miatt kihalófélben van.

A veszélyeztetett madarak tánca c. produkció a CID-UNESCO Nemzetközi Táncszövetség Újvidéki Tagozata és az Új Kulturális Telep (Novo kulturno naselje) együttes munkájának eredménye. A CID-UNESCO Nemzetközi Játéktanács belgrádi részlegének létrehozása után, 2016-ban megalakult ennek a fontos nemzetközi szervezetnek az újvidéki részlege. A CID elkötelezett amellett, hogy mindenfajta művészi játékot, valamint minden alkotó és előadó jogait támogassa a művészeti játék minden új formája terén a kultúráról szóló törvény által elismert független kulturális tevékenységeként.

A fiatal művészek az ökológiai témát a kortárs tánc érzelmi világával töltve mesélték el, olyan történetté formálva, melyben a szerelem, a túlélésért folytatott küzdelem és az eltűnés is szerepet kapott. A kiváló koreográfia Aleksandra Ketig, Milica Lončar, Ena Entina Gucunski Nakić, valamint a táncosok közös munkáját dicséri. Az utóbbiak Jelena Ivančević, Staša Kukić, Nina Putnik, Ivan Salonski, Milica Ćirić és Aleksandra Čavić, akik Mirko Popović, Nagy Szebasztian, Filip Gotovac, Mitar Subotić Suba és Ivan Marković csodaszép zenéjére táncoltak. A csapat többi tagjával együtt hónapokig szorgalmasan kutatták a madarakra jellemző mozgásokat, fejlesztették kreativitásukat, az adott formához és szerephez igazították saját koreográfiai kifejezésüket.

Az újvidéki táncélet javításán fáradozó szerzői csapat producerei, mentorai és koreográfusai hónapok óta készítették elő a projekt egyes szegmenseit abban a reményben, hogy a projekt több dimenzióban is sikeres legyen. Igyekeztek a projektet jó élménnyé tenni a játékosok és az összes együttműködő számára. Gondoltak a színházba látogató közönségre, valamint az őket online követő közönségre. A veszélyeztetett madarakat a művészet és a tudomány ötvözésével színházi, fényképészeti és filmformába integrált kortárs tánc révén mutatták be.

A sikeres produkció a Városi Művelődési Tanács támogatásával és az Újvidéki Színház technikai együttműködésével valósult meg.