2024. július 16., kedd
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Az Egy fedél alatt bemutatója

Huszta Dániel is játszik az előadásban

A Kulturanova Szövetség nemzetközi koprodukciója, amelyet pénteken mutatnak be az Újvidéki Színházban, az Unter einem Dach (Egy fedél alatt) c. azonos című könyv alapján készült. Szerb nyelvre Rastislava Mirković ültette át. Az igaz történeteket tartalmazó napló a belgrádi Clio kiadásában jelent meg Pod istim krovom címmel.

A néző előtt kibontakozik a német család és a szíriai migránsok élete. A német Henning Sußebach és a szíriai Amir Baitar, a napló szerzői felváltva jegyzik le élményeiket és számolnak be helyzeteikről, amelyeket a maguk szemszögéből élnek meg, és amelyek magukon viselik a szokásokat, a különféle hagyományokat, kultúrákat és a hétköznapok szokásait.

Ivana Janošev rendező szerint a könyv történéseit Aleksandra Mrđennek nem volt nehéz színpadra alkalmaznia.

– A könyv és az előadás az általános és nehéz migránstémát az emberek meséire, valóságos történeteire egyszerűsítette le. Az ő sorsukon keresztül nyerünk betekintést a migránskrízis problematikájába, nem pedig a történések tág, napi-politikai értelmezésében látjuk a témát – fogalmazott a rendező.

A Port of Dreamers (Álmodozók kikötője) projektum az európai migrációtörténettel foglalkozik. Számba veszi a migránsok tapasztalatait, a migráció pozitív hatását a kulturális-társadalmi-gazdasági környezetre, valamint vizsgálja az „Európa polgára” és a „migráns” terminológia viszonyát.

A projektum keretében adatbázis készül a migránsok történeteiből és tapasztalataiból, továbbá összegyűjtik azoknak az embereknek a tapasztalatait is, akik a migránsokkal dolgoztak, velük laktak és velük együttműködtek.

Az előadásban a szerepeket a rendezőnő Uroš Mladenović, Jelena Đulvezan Milković és Huszta Dániel színészekre bízta. Az Újvidéki Színházban pénteken 17 és 19 órakor lesz a bemutató. A belépőjegyek már elkeltek. A tervek szerint azonban havonta egy alkalommal műsorra tűzik az előadást, így a közönségnek lesz alkalma megtekinteni az aktuális témájú produkciót.