2024. július 16., kedd
A 33. DÉL-BÁNÁTI MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLETEK SZEMLÉJÉNEK MARGÓJÁRA

A gyermekekkel és az idősekkel is megmozdultunk

Ürményházán emelkedett az óvodások száma és Szakkört indítottak

A múlt hétvégén Torontálvásárhely adott otthont a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 33. Szemléjének, amely során nyolc magyar művelődési egyesület tizenkilenc műsorszámmal mutatkozott be. A szombat késő délutáni programot egy fontos tanácskozás előzte meg, amikoris a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek képviselői beszámoltak az elmúlt évben megvalósított programjaikról, valamint további terveikről, esetleg ötleteikről szóltak néhány szót.

Az Ürményházai Közművelődés Egyesület nevében Palatinus Nagy Andrea szólalt fel. Kiemelte, hogy bár a magyar iskolások száma változatlan, az óvodásoké már hétre emelkedett. Hozzátette, hogy továbbra is működik az iskolabusz program, amely segítségével a magyar gyermekek utaztatását oldják meg a magyar tannyelvű iskolába.

Az Ürményházai Közművelődés Egyesület csapata a szemlét megelőző felvonuláson (Vidács Hajnalka felvételei)

Az Ürményházai Közművelődés Egyesület csapata a szemlét megelőző felvonuláson (Vidács Hajnalka felvételei)

– Folytatódtak a Ringató foglalkozások, a gyermekek versenyekre járnak, ahonnan szép eredményekkel térnek haza. Móricz Elvira rendezésében Az éhes farkas című mesefeldolgozással részt vettek idén is a Suliszínház Fesztiválon, és a ma délutánra, estére is szorgalmasan készültek – kezdte beszámolóját Palatinus Nagy Andrea.

Az is kiderült, hogy az elmúlt egy-két év során a Magyar Nemzeti Tanács és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával a magyar közösség számára egy közösségi házat vásároltak, ugyanis hely hiányában nagyon sok rendezvényt, programot nem tudnak megvalósítani, esetleg a templomokban, vagy a községháza egyik termében.

– A közösségi házzal elindultunk, zajlik a tervdokumentáció előkészítése, és reményeink szerint a közeljövőben mi is méltó házigazdái tudunk lenni ennek a rendezvénynek – hangsúlyozta a felszólaló.

Az egyesület a Csoóri Sándor pályázatokból folyamatosan bővíti az egyesület ruhatárát, de ezekből a forrásokból jut a gyermekek fellépéseinek az útiköltségeire és az oktató munkájára is. Andreától azt is megtudtuk, hogy néhány év kihagyás után, a gyermekek legnagyobb örömére, bábszínházakat is szerveztek, tavaly Szent Annakor, illetve Mikulásváráskor. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy Ürményházán is elindult a Szakkör program, ami május 31-én sikeresen befejeződött.

Palatinus Nagy Andrea

Palatinus Nagy Andrea

– A három csoport három tanfolyamot választott, vesszőfonást, gyöngyfűzést és békés megyei hímzést. Nehezen indultak, kevesebben voltak, de aztán hirtelen megváltozott valami, és némelyik csoportba hét-nyolc személy is jutott. Ezáltal tényleg megmozdult valami a faluban, és nemcsak a gyermekeknél, hanem az idősebbeknél is, ami hatalmas előrelépés egy ekkora közösség számára. Ezek a csoportok gyönyörűen összekovácsolódtak. Az ő bemutatójukat, kiállításukat Szent Anna előtti napokban, július 25-én szeretnénk megtartani – zárta gondolatait Palatinus Nagy Andrea.

Nyitókép: Az Ürményházai Közművelődés Egyesület csapata a szemlét megelőző felvonuláson (Vidács Hajnalka felvételei)