2024. július 17., szerda

EU-s támogatással

Idén több mint 80 filmet láthatunk a palicsi filmfesztiválon a már megszokott programrészekben, de a költségvetés csökkenése miatt kevesebb kísérőrendezvényre számíthatunk

Több mint 80 film lesz látható az idei Európai Filmek Palicsi Fesztiválján, amelyet immár 23. alkalommal szerveznek meg. A tavalyi évhez képest mintegy 5 millió dinárral csökkent költségvetés miatt az érdeklődőket várhatóan kevesebb kísérőrendezvény várja majd a július 16-a és 22-e között megrendezésre kerülő eseményen. Ilija Tatić, a palicsi filmfesztivált szervező szabadkai Szabadegyetem igazgatója elmondta, a tartománytól tavaly 9 millió dinárt kaptak, most viszont csak 3 milliót, a város is mintegy 1,5 millió dinárral kevesebbet adott idén, 4,4 milliót, míg a köztársaság a tavalyi 10 millió dinár helyett 9 millió dinárt juttatott.

– Egy ilyen nagyszabású esemény számára a mintegy 9 millió dináros csökkenés elég nagy csapást jelent. Jó hír viszont, hogy az Európai Bizottság pályázatán elnyertünk 41 ezer eurót, ami jelentős segítséget jelent. Így az Európai Unió a kulturális minisztériumot követő második legjelentősebb donátora lett a palicsi filmfesztiválnak. A pályázatunk elbírálásánál a legtöbb pontot az Európai Bizottság a filmfesztivál programjainak minőségére és a szervezés színvonalára adott. Természetesen ez az öröm kötelezettségeket is von maga után, hiszen a pályázatra meghatározott programmal jelentkeztünk: feltüntettük, milyen tartalmak lesznek, hány filmet mutatunk be... Ezt mind be kell tartanunk. Tehát arra törekszünk, hogy a lehetőségekhez mérten eleget tegyünk a kritériumoknak. Nagyon szomorú helyzet, hogy amikor az Európai Unió is kiemelt jelentőségű eseményként ismerte el a fesztivált, ilyen nehéz anyagi helyzettel kell szembesülnünk, és ha a pénzeszközök csökkenése folytatódik, akkor ki tudja hogyan, merre tud fejlődni a fesztivál – hallottuk Tatićtól.

Mint megtudtuk, mivel természetesen a filmek állnak a fesztivál fókuszában, a költségvetés-csökkenés és az a tény, hogy szponzorokat is egyre nehezebb találni a nehéz gazdasági helyzet miatt, a kísérőrendezvényeket érinti majd, a tervezett koncerteket, kiállításokat, de hogy pontosan mi marad el, arról még nincs végleges döntés.

– A programcsökkenés nem jelenti azt, hogy drasztikusan kevesebb esemény lesz. Sőt, szeretnénk új programrészeket bevezetni, például nálunk is meghonosítani azt a gyakorlatot, hogy a különböző, filmekkel foglalkozó európai intézmények, vállalatok műhelymunka keretében együtt gondolkodhassanak, ötleteket, lehetőségeket vitathassanak meg. A már megszokott filmes programrészek természetesen idén is meglesznek. A versenyprogramban most is 14 alkotás kerül vetítővászonra, emellett a Párhuzamok és ütközések, a fiatal alkotók, az új magyar filmek programrészei sem maradnak el, és idén a balti országok filmalkotásai kapnak külön programrészt – nyilatkozta a Szabadegyetem igazgatója.