2024. október 11., péntek

Alkotóink szemével

Szabadkán is vetítettek filmeket a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából

A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából a Magyarkanizsai Cinema Filmműhely az idén is megszervezte a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválját, a vetítések pedig hét magyarlakta településen, Adán, Magyarkanizsán, Topolyán, Szabadkán, Újvidéken, Zentán és Zomborban zajlanak a napokban. Az idei kínálatban hét alkotás szerepel.

Szabadkán szerda este, a Lifka Sándor Art moziban nyílt meg a rendezvény. Itt az érdeklődők Fejős Csilla: Ludasi történetek című dokumentumfilmjét, Király Mirella: A vízen jött című kis dokumentumfilmjét és Horvát Inesz: Szalai Attila, karikaturista portréfilmjét tekinthették meg.

A műsorvezető Agárdi Gábor volt, aki korábban is részt vett a fesztiválon, hiszen itt láthatta a közönség a novellája alapján készült, sok díjat nyert Szalonspicc című rövid animációs filmet. Agárdi Gábor az idei filmkínálatlatról szólt:

– Odaadó alkotók keze munkáit dicsérik. Fejős Csilla alkotása akár szociográfiának is mondható, hiszen megmutatja, hogyan éltek egykoron Ludason, és mi a mai helyzet. Király Mirella A vízen jött című alkotása egy érdekes rövid dokumentumfilm kanizsai fahalászokról, akik úgy próbálnak megélni és tűzifát gyűjteni, hogy összeszedik a vízről a hordalékot. Az alkotás jó példája annak, hogyan lehet a lényeget néhány percben megragadni. Horvát Inesz Szalai Attiláról készített portréfilmet. Szalai Attilát talán senkinek sem kell bemutatni, karikaturista, sportember, rajzművész, aki sok híres embert rajzolt le, a hírességek pedig a kézjegyükkel is ellátták a rajzokat. A film egyébként hosszabb, a műsoron a négyperces változata szerepel – hallottuk Agárdi Gábortól, aki a továbbiakban felolvasta az ötven éves rendezői pályáját ünneplő Siflis Zoltán, Balázs Béla-díjas rendező üzenetét, akinek A kapus halála című dokumentumfilmje szintén a műsoron szerepel.

– Napjainkban a dokumentumfilm alkotók számára is, a felgyorsult digitalizált világ, az új filmtechnika szoftverei, nagymértékben kiterjesztették és gazdagították a dokumentumfilm formanyelvi, történetfeltárási és mesélési lehetőségek tárházát. De a formanyelvi választás tekintetében, és ezeknek a helyénvaló alkalmazása terén, a dokumentumfilm rendezőknek továbbra is szüksége lesz az intuíción, megérzésen alapuló, a témához illő ítélőképességre. Bízom abban, hogy a különböző dokumentarista műfajok formálódása a jövőben nem lesz alárendelve ezeknek a szoftveri csábításoknak, hanem azok sokféle lehetőségei ellenére megmarad az egyedi megközelítésű, valós eseményekről, tényeken, létező alanyok vallomásain alapuló dokumentumfilm – ahogy ezt a klasszikus magyar dokumentumfilm iskola megalapozta, kijelölte számunkra – és nem a kitalált, fikciós alanyok, szereplők, áldokumentarista valóságra építő dokumentumfilmek készítése terjed el.

Nagy dolognak tartom, hogy van saját filmnapunk, amely évről évre több magyarlakta városban betekintést nyújt alkotóink és filmjeink társadalmi, történelmi valóságunk filmmel történő ábrázolásába. Szeretném, ha a jövőben lenne kellő, e jeles napunkat megtartó újítóképesség, elkötelezettség, ambíció, azokban az utódokban, akikre marad e rendezvény továbbéltetése – áll egyebek közt a köszöntőbeszédben.

E szavakat pedig azért nem hallhattuk magától Siflis Zoltántól, mert az est a Kurbli Filmklubban folytatódott, ahol a rendező A kapus halála című filmjét vetítették, és azon volt jelen. Előtte viszont a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjére készült rövidfilmeket tekinthette meg a közönség. A vetítésen a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Színház- és audiovizuális művészet szakos diákjai is részt vettek, és egy beszélgetés is zajlott a látottakról. A Kurbli Filmklubot Nagy Karina és Szász Csongor vezeti:

– Négy éve működik a klubunk, és figyelemmel vagyunk a Vajdasági Magyar Mozgófilm Napja iránt is. Idén itt vetítjük Siflis Zoltán filmjét, máskülönben pedig a KMV-s filmek vetítésével járulunk hozzá e jeles dátumhoz. Nem jellemző az, hogy ezeket az alkotásokat bárki is bemutatja, hiszen diákfilmekről van szó. Holott nagyon is figyelemre méltóak. Nem is igazán létezik archívum – a régebbi alkotásokhoz nehéz volt hozzájutni –, de most már ez irányba is látunk törekvést. Azt is látjuk, hogy a Bolyai mellett a Kosztolányi-filmes tagozat is számít majd a pályakezdő filmeseket illetően – mondta el lapunknak Szász Csongor.

Tegnap este a Lifka-moziban folytatódott a vetítés, ekkor volt műsoron Iván Attila: Üzenetváltás ember és Isten között, és Bodzsoni Péter: Alpok Traverz Expedíció dokumentumfilmje, valamint Szloboda Szonja: Calgary című kisjátékfilmje.

Nyitókép: Agárdi Gábor a vajdasági magyar filmkészítés fontosságát hangsúlyozta (Lukács Melinda felvétele)