2024. július 29., hétfő
Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztivál

José Ángel Cilleruelo kapta a díjat

A díjátadáson José Ángel Cilleruelo és Jovan Zivlak

A díjátadáson José Ángel Cilleruelo és Jovan Zivlak

Az augusztus 27-e és 30-a között megtartott Újvidéki Nemzetközi Költészeti Fesztiválon tizenharmadik alkalommal adták át a Vajdasági Írók Egyesületének Nemzetközi Irodalmi Díját, amelyet az európai líra kiemelkedő alakjainak ítélnek oda. A díjat az idén José Ángel Cilleruelo (1960) spanyol író, fordító, irodalomkritikus érdemelte ki, a Vajdasági Írók Egyesületének nevében Jovan Zivlak elnök, író nyűjtotta át az elismerést.

A jeles spanyol író az El don impuro,Maleza és a Ta pia con mirlo verseskötetek, továbbá a Galeria de charcos, Vitrina de charcos, Bequerina és a Cruzar la pu er ta que quedó entorna da c. prózaköltemény-kötetek szerzője, a legjelentősebb költeményeit pedig a La mi ra da c. antológia tartalmazza. Prózai munkásságának termése négy mesekötet, hat regény és három memoárkötetet. Több költői antológia szerzője. Megkapta Cordoba városának költői díját, Barbasto városának díját, valamint regényeiért Malaga város első díját. Költői blogja az Abesszíniai vezér, irodalmi kritikáit néhány más blogon jelenteti meg.

Mennyire erőteljesen fókuszál a pillanatra? – kérdezte a díjazottól Jovan Zivlak költő, irodalomkritikus.

Lényeges a jelen pillanatban élni. A jelent nem az idő birtokolja, amely csak a megragadhatatlan múltra és jövőre számíthat, hanem a tér birtokolja. A hely az emberi életnek a valódi irodalmi tartalma – válaszolta José Ángel Cilleruelo.

Véleménye szerint az idő keveset változtat meg bennünket, a hely azonban állandóan alakít bennünket. Elmondta, hogy költői gondolata a helyre irányul, amely Henri Bergson időelméletére, főképpen a szubjektív idő fogalmára alapozódik.