2024. július 30., kedd

Tolnai Ottó és a kArc

Szabadkán a Kortárs Galériában csütörtökön este került sor a kArc irodalmi zenés kávéházra, amely Tolnai Ottó költő, író munkásságának lett szentelve. Ez volt az évad első kArca. Az esten elhangzott művek szerzője, Tolnai Ottó, szintén jelen volt a rendezvényen, és szólt is a nézőkhöz:

– Amikor egy ilyen felkérést kapok, azonnal magamba zárkózok, és lázasan kezdek gondolkodni, hogy mit válasszak ki, mivel álljak ki a közönség elé. Mindenféle eszembe jutott, különböző típusú írások, prózák, versek, azután ezeket sorra tettem félre, mert túl hosszúak vagy egyéb okok miatt. Végül úgy határoztam, hogy nem olvasok fel semmit sem. Irodalmi estre készülni olyan, mint bányában dolgozni, már az előkészületbe bele lehet fáradni. Elképzelem a közönséget, a maximumra törekszek, majd pedig kifáraszt az ihletettség. Ez az est egy találkozás a színház művészeivel, akik előadják a műveimet. A szavak kezdenek feléledni, és ez nagy élmény. Úgy érzem, még soha ilyesmi nem történt a verseimmel. Ugyanakkor nagyon megrendítő majdnem minden versemmel újra találkozni. Amióta megöregedtem, alig merem a verseimet újraolvasni, úgy érezem, erősebbek mint én, összeroppanok alattuk – mondta Tolnai Ottó, akitől érdekes és szórakoztató történeteket hallhattunk egyebek között irodalmi találkozásokról, a tengerről, a kerti söprűről, amely az Én kő című versének fontos szereplője, és a Végeladás című művéről, amelyben megjelenik a könyökcső is.

– Valamiféle misztikus vonzódásom van a könyökcsőhöz, az idősek élete már csak a fűtés körül forog. Gimnazista koromban a bátyámmal Zentán laktam, a tüzelőre való pénzt már az első napokban elköltöttük, és azután nagykabátban aludtunk. Édesapám két zsák szenet küldött vonaton, óriási hó volt, szánkóval húztuk haza a szenet, egyszóval borzasztó volt a tüzelés, no meg folyton beállítani a kályhát és a könyökcsövet. Bele is írtam a szövegembe – emlékezett vissza a szerző.

Az esten Bíró Tímea bemutatta új tagjukat, Berta Csongort, de ezúttal gyermekelőadók is felléptek: Lajkó Léda, Mezei Sára Csenge, Korhecz Viola és Csernik Bertalan. Az est fellépője volt még Ralbovszki Csaba, Pámer Csilla, Baráth Attila, Mezei Zoltán, a zenekart pedig Pálfi Ervin, ifj. Kucsera Géza, Garai Róbert, Hajdú Tamás és Miroslav Jovančić alkották. A Tolnai kArc szerkesztője Kalmár Zsuzsa, zeneszerzők ifj. Kucsera Géza és Pálfi Ervin, videómegoldásokkal pedig Baráth Attila gazdagította az estet.