2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYV

Gyurkovics Hunor: Bölcsőtől fejfáig

„A Gyurkovics Hunor által megmentett, a haraszti helytörténeti gyűjteményben fellelhető tárgyak, valamint a tárgyakról készített, itt közreadott Gyurkovics-rajzok gazdag és teljes életvilágról árulkodnak, egy olyan világ gazdagságát tükrözik, ahol a benne élők nem megszerezték, de megszenvedték a gazdagságot. Ebben a tárgyi univerzumban mindent megtalálunk, ami az emberi élethez szükséges. Még azt is, ami szükségszerűen hiányzik belőle. Gyurkovics Hunor rajzain az üres edények, a megözvegyült emberek, a széllel tömött otthonok megpihennek” – olvasható az Aracs Alapítvány gondozásában megjelent kötet Iancu Laura jegyezte előszavában.

Gyurkovics Hunor festőművész néprajzi könyvének első oldalain egyebek mellett olvashatunk egy összefoglalót a haraszti néprajzi gyűjteményről, s az ahhoz vezető útról magától a szerzőtől, de magáról Harasztiról és külön a haraszti néprajzi múzeumról is, és a kötetbe került egy Gyurkovics Hunorral, mint a haraszti helytörténeti és néprajzi gyűjtemény alapítójával készült interjú is. Emellett Szenn Péter haraszti lelkipásztor is szól a tájház létrejöttéről, és helyet kapott egy Szentlászlóról szóló írás is.

A kötet java részét Gyurkovics Hunor rajzai töltik meg. Láthatunk fejfákat, címereket, népviseleteket, rajzba van mentve a kendertörés, a rokkázás, a fonalcsévélés és a szövés is. A kötet oldalain kórógyi, haraszti házak, templomok rajzait is megtaláljuk, ahogyan az úrvacsorai kegytárgyakét is. Tovább lapozva megcsodálhatjuk a szlavóniai kócsagos ládákat és szobabelsőket a használati tárgyaival: gerebenek, sulykolók, mángorlók, mozsarak, régi konyhai darálók, mérlegek, világító eszközök, órák, vasalók, edények, korsók, kancsók… Mindemellett a Bölcsőtől fejfáig kötetben Gyurkovics Hunor rajzai mellett festményei is helyet kaptak, sőt a könyv végén a népzenei vonatkozású mellékletben még néhány kottát is találunk szentlászlói, kórógyi, haraszti és rétfalusi népdalokhoz.