2024. július 30., kedd

Mesés időutazás

A Szent Márton-küldetés című mesekönyv szerzője Csík Mónika, az illusztrációkat Szalai Attila készítette

A szabadkai Gloria Hotelben csütörtökön este mutatták be a Milko Egyesület kiadásában megjelent A Szent Márton-küldetés című mesekönyvet. A kötet szerzője Csík Mónika, az illusztrációkat pedig Szalai Attila készítette. A hangulatos könyvbemutató során a két alkotóval Husnyák Andrea beszélgetett. Csík Mónikától egyebek közt megtudhattuk, hogyan fogott hozzá a mese írásához:

– Sokat kutattam a középkorral kapcsolatban, ugyanis valós alapú mesét szerettem volna írni. Habár egy mesének nem kell feltétlenül ilyennek lennie, egy valóságvázat mindenképpen igyekeztem kialakítani benne, amelynek történelmi – és Márton püspökhöz kötődően – életrajzi vonatkozásai is vannak. Ebben a kötet szerkesztője, Negyela László Márk volt a segítségemre, akitől szakirodalmat kaptam a középkori monostorokról, a szerzetesek életéről. Egyéb forrásokban pedig utánanéztem, miket ettek, milyen ruhákat viseltek, hogyan éltek a negyedik században. A kutatómunka után következett a kellemes rész, a meseírás. Szerettem volna játszani, kísérletezni azzal, hogy miként lehet a negyedik századot a mi korunkba átplántálni, összekötni a két időszakot. Mindvégig bízva abban, hogy a mai gyerekeknek érdekes lesz ráismerniük az általuk belakott világra, ugyanakkor sikerül közelebb vinni hozzájuk a negyedik századot – hallottuk Csík Mónikától.

Szalai Attila első alkalommal illusztrált gyermekkönyvet, a könyvbemutatón erről a kihívásról szólt:

– Némi tapasztalatot szereztem a Mézeskalács illusztrálása által, de ez egészen más volt. Nem volt könnyű, sokáig forgattam a fejemben a történetet, hiszen amikor elolvastam, nagyon megtetszett, és nem volt mindegy számomra, milyen rajzot készítek. Azután egyszer csak elkezdtem rajzolni, és innentől már olyan gyorsan ment, hogy magamat is megleptem. Szükség volt arra, hogy összeálljon bennem a történet, tulajdonképpen bele kellett élnem magamat az egész mesébe – mondta Szalai Attila.

A könyvbemutatón jelent volt a kötet szerkesztője, Negyela László Márk, a Milko Egyesület elnöke, Halbrohr Tamás, valamint Palatinus István főtisztelendő is. A meséből Körmöci Petronella olvasott fel részleteket.

Szent Márton 1700 éve született, ebből az alkalomból Magyarország Kormánya a 2016-os évet Szent Márton-emlékévnek nyilvánította, és ehhez kötődően jelent meg a könyv is. Szent Márton Pannónia egyik meghatározó szentje, akinek kultusza a magyarság elmúlt évezredét is végigkísérte. Márton püspök működését csodák kísérték, gyógyítások, térítések és az ördöggel való harc. A Szent Márton-küldetés során kedves és mókás figurák középkorba való visszautazásának kalandos történetét kísérhetjük végig. A könyv gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekfeszítő.