2024. július 17., szerda

Nagybecskereken az Ezüsttulipán

Hétfőn este a nagybecskereki Madách Amatőr Színház Irodalmi Színpadán bemutatták az Ezüsttulipán című vers- és prózaantológiát. A könyvbemutatón Bordás Győző szerkesztőn kívül jelen volt Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója. Az est moderátora Jenovay Lajos, az Irodalmi Színpad vezetője volt. Felléptek a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola tanulói: Benák Krisztián, Borál Zoé, Dorogi Nikoletta, Gyémánt Laura, Lukács Anna, Malešev Dávid, Savić Saša és Tóth Leona. Felkészítőik Csordás Hajnalka és Kocsis Eszter tanítónők, valamint Prókin Eleonóra magyartanárnő volt.

Az antológiába hatvan költőnek több mint százötven verse került be. Részben hiánypótló szerepet hivatott betölteni, mert a különféle szavalóversenyekre és irodalmi estekre készülő gyerekek és fölkészítőik már hosszabb ideje hiányoltak egy ilyen gyűjteményt. Az antológia a Jó Pajtás és a Magyar Szó közreműködésével született meg.

A gyűjtemény a vajdasági magyar gyermekköltészet mintegy száz évét öleli fel, Szirmai Károlytól, Szenteleky Kornéltől, Sinkó Ervintől egészen a legfiatalabb Bencsik Orsolyáig. Ahogy a szerkesztő Bordás Győző hangsúlyozta, nem volt könnyű összeállítani a kötetet, mert egy antológiának egyszerre több szempontot kell figyelembe venni, azért soha sem lehet tökéletes. A többi között azt is, hogy legyen benne minden korosztályú gyereknek való vers, amelyben megtalálják önmagukat, és szívesen mondják őket. Az eddigi visszajelzések pozitívak: a gyerekek szívesen olvassák, és segítség a felkészítő pedagógusoknak is.

Virág Gábor elmondta, hogy a Forum Könyvkiadónak a gyermekirodalom felé való nyitásának egyik első kiadványa volt a tavaly ősszel megjelent Ezüsttulipán. Idei tervükben is számos, gyerekek számára írt kötet kiadása szerepel. A többi között várhatólag már húsvétig megjelenik Toma Viktóriának a könyve, és tervben van a vajdasági népek meséit tartalmazó kötet is. Hamarosan ismét útjára indul a könyvbusz, amely elsősorban a szórványtelepüléseket és azokat a helységeket keresi majd fel, ahol nincsenek könyvesboltok. A gyermekkönyveket pedig ezeknek a településeknek iskoláiba és óvodáiba viszi majd el.