2024. augusztus 1., csütörtök

Zoknik a csilláron, Egy patrícius a titkok kapujában

Bemutatkoztak a vajdasági magyar könyvkiadók a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

A Vajdaságban működő magyar könyvkiadók mutatták be újonnan megjelent kiadványaikat pénteken a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg Várady Tibor Zoknik a csilláron, életek hajszálon című munkája. A kötet jogesetekre épülő prózákat tartalmaz, történeteket a Várady család 1893-ig visszanyúló ügyvédi irattárából. Amikor az akták a polcokra kerültek, a per kimenetele volt a fontos, most pedig az a világ, amelyben a perek alakultak. ,,Az emberi sorsok és a történelem keveredése tűnik ki az iratokból” – mondta el a szerző a könyvbemutatón.

Dormán László Kanizsai képmesék című kötete képes krónikája a nyolcvanas évek Kanizsai Írótáborának. A szerző fényképei a pillanatot ragadják meg, és mint Dormán László elmondta, a képeken mások mellett Tolnai Ottó, Danyi Magdolna és Tari István látható.

Harkai Vass Éva az Ami feltárul s ami nem című, naplóverseket tartalmazó kötetéről elmondta: a naplóvers több mint vers és kevesebb mint próza. „Az ember mindig mindent elfelejt, rohan, a jövőn gondolkozik, csupán néhány kiemelkedő eseménye az életének marad meg” – fogalmazott.

A kiadó kínálatában a könyvfesztivál látogatói egyebek mellett Palásti Andrea Újfalusi cirkusz című leporelló képeskönyvével, a 28-as nemzedék életútjára visszatekintő gyűjteménnyel, Németh István Fordulat után című könyvével is találkozhatnak, valamint Danyi Magdolna Enyhület és felröppenés című verseskötetével (amely az Életjellel közös kiadásban jelent meg).

A zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában megjelent Egy patrícius a titkok kapujában címmel kiadvány foglalja össze annak a tudományos konferenciának az anyagát, amelyet 2013-ban Herczeg Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából rendeztek.

A zentai zEtna kiadásában látott napvilágot Fekete J. József elbeszéléskötete Angyalok rozettája címmel, valamint Balázs Attila Szép kis történetek című alkotása. Balázs Attila a pénteki bemutatón elmondta, hogy könyvében a világ különböző részeire kivándorolt magyarok sorsát követi groteszkbe hajlóan. A kiadványban újjáéled Gregory Pack, azaz Pék György, a furcsa szenvedélyű delfinidomár vagy éppen John Wesley Oak, aki úgy vált mintaképpé, hogy nem alkotott semmit.

A vajdasági könyvkiadók újonnan megjelent kiadványai között Szabó Palócz Attilának a szabadkai Életjel kiadásában megjelent Visszapörgetés című kötetét is bemutatták, amely válogatás a szerzőnek a Magyar Szóban megjelent tárcáiból.