2024. július 30., kedd

A városi lét

Szabadkán a Klein housban kedden este, a muzslai Sziveri János Művészeti Színpad által megjelentetett Sikoly folyóirat 41–43. számának a bemutatójára került sor, amely során Berényi Emőke beszélgetett Sándor Zoltán főszerkesztővel:

– Egy urbánus jellegű lapszám összeállítására törekedtünk, amelyben jelen van az underground és a popkultúra, valamint a performance, a graffiti, tulajdonképpen a városi lét, a szerzőktől eleve olyan prózákat vártam, amelyekben ezek megjelennek. Ez többféleképpen valósult meg. A lapszámot blokkokra osztottuk. Az elsőben pont azok a versek, prózák kaptak helyet, amelyek a nagyvárosi életet hozzák elő, legyen szó akár Houellebecq-ről, Charles Bukowskiról vagy Jódal Kálmán prózájáról, aki épp a performance művészetet dolgozza fel novellájában. Igyekeztünk a vajdasági szerzőkre, vajdasági gyökerekre is összpontosítani, visszatértünk a nyolcvanas évek Újvidékjére, a drMáriás, Jódal Kálmán, Bada Dada hármasságot is megpróbáltuk feldolgozni. A folyóiratban Samu Jánosnak van egy izgalmas tanulmánya Bada Dada munkásságáról, Fekete J. Józsefnek egy esszéje drMáriás képzőművészeti alkotásairól, néhány kép kíséretében. Ha továbbhaladunk, maga a város, mint fenomén jelentkezik esszékben, versekben, itt már fordítások által szerb szerzőktől is. Igyekeztünk éreztetni, hogy a városi lét mindenhol megegyezik, vagy legalábbis vannak hasonlóságok. Ami még fontos volt, az a digitális paradigmaváltás, ez állandóan előjön, ezért ezt valamilyen módon érinteni próbáltuk Szűts Zoltán és Beke Ottó esszéin keresztül. Azokra a közelmúltban megjelent, többnyire vajdasági magyar szerzők köteteire is kitértünk, amelyek a létünket, mindennapjainkat, közelmúltunkat tematizálják, ilyen Danyi Zoltán és Sirbik Attila új regénye, valamint a Fenyvesi Ottónak szentelt antológia. A Sikoly folyóirat 2004-ben jelent meg Muzslán, azóta is minden szám úgy készül, hogy ez lesz az utolsó. Közben eltelt tizenegy év, a 43. számnál tartunk, azután lassan megint összeáll egy összevont szám, a 44-45-ös. Ez még megjelenik, de utána megint nem tudom mi lesz. Mindez némiképp a kívülálló szerepkörébe helyez bennünket, de mindig arra törekszünk, hogy színvonalas szövegeket gyűjtsünk be, amelyeket mindig valamilyen téma köré helyezzük el. Olyan szerzőket vonultatunk fel, akik más folyóiratokban talán nem jelennek meg egymás mellett – hallottuk Sándor Zoltántól.

A Sikoly új száma a Mona Lisa sikolya / A káosz harmóniája címet kapta. Bemutatóján a folyóirat szerzői, Benedek Miklós, Berényi Emőke, Csík Mónika, Lenkes László, Sándor Zoltán és Szögi Csaba olvastak fel, míg utóbbitól egy gitárral kísért zeneszámot is hallhattunk. A Sikolyt ezúttal Damir Pavić Septic illusztrálta, a bemutatón pedig a kiállítását is megtekinthettük.