2024. augusztus 1., csütörtök

SZIGETI HISTÓRIÁK

2009

A Budapest Funzine című angol nyelvű, ingyenes műsorújság Sziget-kalauzt is tartalmazó számának címlapja

Szerencsére sem a Formula–1-es Magyar Nagydíjat, sem a Sziget Fesztivált nem tiltották be, illetve „halasztották el” az új influenza miatt, habár voltak erre irányuló kezdeményezések. A fesztiválszezon zavartalanul zajlott idén is…

A Pesti Est című ingyenes műsorújságnak a Formula–1-es Magyar Nagydíjra megjelent különszámának címlapja

1983-ban a monte-carlói futamon Bernie Ecclestone, a Formula–1 tiszteletbeli atyja megemlítette magyar származású barátjának, hogy szívesen megmutatná a száguldó cirkuszt a »vasfüggöny« mögött élőknek is.

Még abban az évben beadták a kérelmet a Külügyminisztériumhoz. Hosszadalmas előkészítés és szervezés után végül 1985. szeptember 10-én Londonban aláírták a Magyar Nagydíj első, öt évre szóló szerződését.

A dokumentumok szignózását követően felgyorsultak az események, hiszen mindössze nyolc hónap alatt megépítették a Hungaroringet, ahol 1986. augusztus 10-én sor került az első magyarországi futamra. […] Az ötlet, hogy a Formula–1 addigi, 36 éves történetében először szocialista országban rendezzenek futamot, eleinte őrültségnek tűnt, sokan kételkedtek a sikerében, de az azóta eltelt mintegy 24 év őt igazolja.

A Formula–1 a világ egyik legszervezettebb, minden elemében a legújabb csúcstechnikát felvonultató nemzetközi eseménysorozata. Többek között ennek köszönhető, hogy a Hungaroring név világszerte ismert, elismert és irigyelt. Jelen pillanatban is tíz ország nemzetközi előírásoknak megfelelően kialakított pályája vár arra, hogy bekerülhessen a Formula–1-szervezők patinás társaságába. Idén, július utolsó hétvégéjén immáron huszonnegyedik alakalommal bőgnek fel Mogyoródon a világ legdrágább versenyautóinak motorjai.

Az amerikai Faith No More együttes koncertje volt az idei Sziget Fesztivál nagyszínpadi programjának záró attrakciója augusztus 16-án, vasárnap este – „Még a kilencvenes évek elején – jobb híján –»funkmetál« billoggal látták el a Faith No More vaskos gitárriffekkel, pajkos ritmusokkal megmálházott öszvérzenéjét. E zene értékéből persze mit sem von el, hogy Patton annak idején azért csatlakozott a zenekarhoz, hogy a műfajilag besorolhatatlan, nonkommersz és kiszámíthatatlan, ám kétségtelenül zseniális zenét ontó Mr.Bungle nevű bandáját lemezszerződéshez segítse. Az elgondolás, akárcsak a The Real Thing albummal egy csapásra ismertté vált Faith No More szárnyalása, vagy Patton későbbi, a mainstream ellen elkövetett számos zenei terrorakciója elsősorban a hangmágus hihetetlen torkának köszönhetően járt sikerrel” – írta Markovics Péter kollégám az együttes fellépését beharangozó előzetesében (Az idei Sziget nagyágyúja: Faith No More, Magyar Hírlap, 2009. május 4.), és én teljes mértékben egyetértek vele

Az idei Sziget Fesztivál legfontosabb programpontjai egy szórólapon

A rendezés jogának megtartása a részt vevő országok közvetlen áldozatvállalásával jár. Bernie Ecclestone, a Formula–1 atyja ugyanis csak akkor írja alá a megállapodást, ha kormánygaranciát kap a futam megrendezéséért versengő országoktól.

A Hungaroring Sport Zrt. egyelőre 2011-ig rendelkezik a Formula–1-es Magyar Nagydíj megrendezésének jogával” – olvashattuk a Pesti Est című ingyenes műsorújság idei futamra megjelent különszámának bevezetőjében. A két rendezvény – a Formula–1-es Magyar Nagydíj és a Sziget Fesztivál – pedig nemcsak abban függ össze, hogy ez a két esemény vonzza Magyarországra már évek (lassan évtizedek…) óta a legtöbb külföldi látogatót, hanem abban is, hogy a fideszes Pesti Imre egészségügyi szakpolitikus az új influenza fenyegető járványára hivatkozva ezt a két rendezvényt szerette volna töröltetni az idei verseny-, illetve fesztiválnaptárból. Szerencsére sikertelenül!

Emlékképek egy fesztivál három évtizedes történetéből – Ilyen volt a ma már rangidős EFOTT valamikor a múlt század hetvenes éveiben
Fesztiválszezon az új influenza ellenére is – A Sziget szervezőiroda nyárbúcsúztató programja volt 2009. augusztus 29-én – a valamikori Budapest Parádé nyomdokaiba lépő, illetve azt sajátos módon továbbéltető – T-Mobile Bónusz elektronikus zenei fesztivál

Fesztiválszezon

És ahogy a Formula–1-es Magyar Nagydíj vagy a Sziget Fesztivál, úgy az egyéb rendezvények sem maradtak el az idei, nyári fesztiválszezonban. Így például – mint ahogy sorozatunkban korábban már utaltam is erre – a bajai Eötvös József Főiskola volt idén a házigazdája az egyik legnagyobb múltú ifjúsági (vándor)fesztiválnak, az 1976-ban indult, tehát ma már mindenképp rangidősnek tekinthető Egyetemisták és a Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának, vagy ismertebb és lényegesen egyszerűbb nevén: az EFOTT-nak. De volt VOLT, azaz megtartották a soproni VOLT Fesztivált is… Balaton Sound… Az amerikai származású, de Angliában élő Suzy Quatro volt az alsóörsi Nemzetközi Harley Davidson-találkozó sztárvendége… És még sorolhatnánk! Eseményekből tehát nem volt hiány. Akárcsak influenzapánikban sem… De ennek ellenére a le nem mondott és el nem halasztott Szigeten kiváló koncertet adott a német Die Toten Hosen vagy a tengerentúli Faith No More is, hogy most csak két olyan együttest említsek, amelyiknek fellépésére a korábbiakban sorozatunkban még nem tértem ki.

„Az ész az embernek nem azért adatott, hogy a természet felett uralkodjék, hanem, hogy azt követni s annak engedelmeskedni tanuljon” – Eötvös József (1813–1871) egyik leggyakrabban idézett gondolata ez – A 19. században élt magyar író és politikus nemcsak a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság elnöke volt a maga idejében, de számos mai magyarországi iskola, intézmény névadója, így az EFOTT idei házigazdájának, a bajai Eötvös József Főiskolának is – Nagyon rövidnek tűnő, alig néhány évvel ezelőtt nem is gondoltam volna még, hogy egyszer majd lányom is egy róla elnevezett iskola, a budapesti Eötvös József Gimnázium tanulója lesz  (lásd még: Rendszerváltó kalandozás, Magyar Szó, 2009. március 28.)

Azzal pedig, hogy zenekarok időnként műsorukra tűzik, koncertjeik programjába iktatják a „nagy elődök”, korábbi évtizedek ma már megkérdőjelezhetetlen sztárjainak dalait, lényegében tisztelegnek is emlékük előtt, mint ahogyan tette azt a Die Toten Hosen is a The Ramonesszal, vagy nagyon sokan mások Ian Curtisszel és a Joy Divisionnel. (Folytatjuk)