2024. augusztus 2., péntek

Akcióztak a beolvasók

Újraindult a Fiatal Írók Szövetségének kritikai beszélgetéssorozata

A kezdeti sikeren felbuzdulva a FISZ Olvass be újra! címmel indította útra újvidéki kritikai beszélgetéssorozatának második, hatfordulósra bővített évadát. A szervezők nem voltak kegyesek a pályakezdő ítészekhez, hiszen főként az elmúlt egy év vajdasági könyvterméséből szemezgettek, a tárgyalandó kötetek szerzői pedig jórészt azok közül kerültek ki, akikkel a fiatal kritikusok együtt járnak az egyetemre vagy éppen az egyetem mellé.

A nyitóesten Bencsik Orsolya tavalyi Ünnepi Könyvhétre megjelent, s nemrégiben Szirmai-díjjal jutalmazott, Akció van! című prózakötetét vette górcső alá Sági Varga Kinga, a Magyar Tanszék doktorandusza, a Forum Könyvkiadó szerkesztője, az elsőéves Rizsányi Attila, a VajdaságMA hírportál munkatársa, valamint az eddig rendezőként és költőként ismert Oláh Tamás, aki most kóstolt bele a kritika műfajába. A moderátori tisztet ellátó Berényi Emőke kezdetben a műfajiság kérdéseit boncolgatta, s a bírálóknak nem sikerült megegyezniük abban, hogy a huszonhárom rövidtörténet kisregénnyé áll-e össze, vagy inkább megmarad lirizált novellafüzérnek. Ezt már csak azért is nehéz lenne eldönteni, mert akadt, aki több elbeszélőt fedezett fel kötetben, s néhány szövegben a narrátor nemi identitása is erősen elbizonytalanodik. Szóba került még a kötet szervezőelvének vélt trauma abszurditásának hétköznapivá tétele, a család- és a falunarratíva szétírása, Emil Kadirić pszichothrillerbe illő illusztrációi, s a Honleány című darab kapcsán természetesen a Jugoszlávia-mítosz és Tolnai tengermotívuma, ami – mint elhangzott – a mostani huszonévesek nemzedékének már semmit sem jelent, nekik megmaradt helyette a tó vagy a lavór. Mint elmondták, a címben megidézett akció leginkább gerillatámadásnak tűnik a szavak üressége ellen. Az is elhangzott, hogy nagyon egyedinek vélik Bencsik Orsolya hangját, ezért remélik, a harmadik kötete is hasonlóan izgalmas lesz. Az Akció van! 8,48 pontot kapott a kritikustusa végi szokásos értékelésen.

Két hét múlva, 26-án 19 óra 30 perctől a Művészklubban a Sinkó-díjas Benedek Miklós Nem indul hajó című verseskötetét fogják boncolgatni.