2024. augusztus 2., péntek
Balatonfüreden

Sava Babić emlékére

– Gondolkodói és filozófusi adottságokkal rendelkező, reneszánsz kíváncsisággal megáldott műfordító volt – e szavakkal emlékeztek meg a tavaly elhunyt Sava Babić író, műfordítóról az általa elindított Hamvas napok keretében a hétvégén Balatonfüreden. Hamvas emlékfájára ezúttal is ráolvasták az író Fák című esszéjét.

Sava Babić kezdeményezésére még 2000-ben Hamvas Béla özvegye, Kemény Katalin jelenlétében hársfát ültettek a Tagore sétányon az író-filozófus tiszteletére. Az akkor alakult Hamvas Béla Asztaltársaság azóta minden évben irodalmi est keretében emlékezik meg Hamvas Béláról és betartva Babić útmutatását, évente ráolvassák a fára az író Fák című esszéjének egy-egy részletét. Így történt ezúttal is, de most már Babić nélkül. A Tagore sétányon álló hársfánál tartott megemlékezés után a Vaszary-villában rendezett esten egykori kollégák és barátok idézték fel Sava Babić író, műfordító emlékét.

-- Sava Babić 1993-ban, a balkáni káosz kellős közepén, vérzivataros időkben a belgrádi egyetemen önálló magyar tanszéket alapított, ez csodálatra méltó tett. Agilis és rendkívül sokat dolgozó alkotó volt, nemcsak a füredi Hamvas-kultusz elindítása fűződik hozzá, több mint száz magyar irodalmi könyvet fordított le, sőt, A magyar civilizáció címmel még kötetet is írt a hazai irodalomról. Jelentős életművet hagyott hátra – fogalmazott Fenyvesi Ottó költő, akinek szerkesztésében Sava Babić életéről és munkásságáról könyv is megjelent.