2024. augusztus 2., péntek

Az akácosnál balra

Csík Mónika a Gion Nándor Novellapályázat nyertese

Ötvenöt pályamű érkezett be a szenttamási Gion Nándor Emlékház, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács február 1-én meghirdetett novellapályázatára, melynek eredményét a napokban összegezte a zsűri. Eszerint az idei pályázat nyertese Csík Mónika (Kispiac) Az akácosnál balra című novellájával, a 2. helyezést Kovács Jolánka (Muzslya) A kis kígyó műve érdemelte ki, a 3. helyezésen pedig Móra Regina (Szabadka) Énok apó és történetei, valamint Rényi Ádám (Budapest) Osztálytalálkozó című műve osztozik.

Azonkívül, hogy sikeresnek ítélte meg a pályázatot a Radics Viktória költő, esszéíró, műfordító, kritikus és újságíró (Budapest–Belgrád), Utasi Csilla tanár, irodalomtörténész (Újvidék), a zsűri elnöke, Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus (Budapest), Kurcz Ádám magyar-történelem szakos tanár, szócikkíró, doktorandusz, Gion-kutató (Budapest), és Simonyi Balázs rendező, forgatókönyvíró, operatőr, vágó, fényképész (Budapest) összetételű zsűri, megállapította, hogy „a pályaművekben kibontakozó szituációk, a megjelölt helyszínek az egy-egy környezetre jellemző kulturális árnyalatok eltérése jelezte, hogy a szerzők a régió különböző pontjairól küldték be munkáikat. A beküldött szövegek irodalmi megformáltsága a filozofikus, szösszenetnyi terjedelmű rövidtörténettől a klasszikus, szikár szerkezetű, csattanóra épülő novellától a lazán indázó, az elbeszélő belső reflexióját előtérbe állító hosszabb narratívumokig terjedt. A munkák intertextuális utalásaikkal, a Gion-próza hangvételét, fordulatait jelöletlenül megidéző nyelvi megoldásaikkal folytatói ennek az elbeszélői hagyománynak.”

A pályázat célja a magyar irodalom és szellemiség gazdagodásának ösztönzése, új művek megírásának serkentése, a vajdasági magyar prózairodalom fellendítése, a gioni irodalmi diskurzusok továbbélésének ösztönzése.

A bírálóbizottság a további pályaműveket javasolja megjelentetésre: Balogh Gábor (Győr): Galambos, az indián, A falka, Benedek Miklós (Feketics): A fehér házak, Borbély László (Budapest): Menekülés Bácskába, Jódal Kálmán (Újvidék): Harákolás, Jódal Rózsa (Újvidék): Négy fal, Munjin Andrea (Szenttamás): Szöszgyűjtők, N. Czirok Ferenc (Muzslya): A hártyaszárnyú, Rényi Ádám (Budapest): Paula, Három csengetés, Mosoly, Romoda Ferenc (Óbecse): Fogadott nagymama, Sándor Zoltán (Szabadka): Adósság, Vadlövő Gabriella (Nagykikinda): Az ügyvédné, Wilhelm József (Doroszló): Minden elmúlik, Zakinszky Toma Viktória (Temerin): Egy kis pletyka.

Az ünnepélyes díjátadás július 27-én 11 órakor kerül lesz a szenttamási Gion Nándor Emlékházban.