2024. szeptember 4., szerda

,,Én egy alföldi gulyásnak vagyok az utóda…’’

Negyven éve hunyt el Csépe Imre
Csépe Imre

Csépe Imre, ha élne, idén lenne 98 éves. Negyven éve halott. Megismerkedésünk első pillanatától kezdve őszinte barátság alakult ki közöttünk, a nagy korkülönbség ellenére. Mégsem atyáskodott, vele egyenrangú költőtársnak fogadott el. Az 1950-es években ugyanis diákként verselgetni kezdtem, s amikor tudomást szereztem róla, hogy Csépe Imre Palicson, a Horgosi úti állategészségügyi állomáson dolgozik, egy forró augusztusi délelőtt vettem a bátorságot, és felkerestem néhány versemmel. Akkorig két verseskötete jelent meg. Barátságosan fogadott, öcsémnek nevezett, és több versemet azonnal elolvasta. Ezután sokáig beszélgettünk a hűvös helyiségben, illetve inkább csak ő beszélt és fejtette ki véleményét a költészetről.

Néhány gondolatát dedikálásként be is írta korábban megjelent két verseskötetébe, amit ajándékba adott. Az Üzen a föld című kötetébe ezt: Poéta sors a legrögösebb út; Tüskei nem a testen, hanem a lelken hagynak sebet. Szeretettel Jóska öcsémnek. Palics '54. VIII. 23.

Ugyanakkor dedikálta Májusi mezőkön című könyvét is: A költő egy lobogó fáklya, mit a szépség lobbant lángra. Költőnek lenni annyi, mint a saját tüzedben elégni. Jóska öcsémnek szeretettel.

Akkoriban az irodalom jelentette számomra a világ közepét és értelmét. Ehhez a felismeréshez pedig Kosztolányi versein és versfordításain keresztül jutottam el, a palicsi esperes-plébánosnak, Bertron Ferencnek köszönhetően. Gazdag könyvtára volt, és ott fedeztem fel a szabadkai születésű költő halála után megjelent tizenkét kötetét, ami azért keltette fel az érdeklődésemet, mert Kosztolányi Árpád, az orvos és családja a szomszédunk volt, középső és legkisebb leányával, Verával és Terézzel (Tücsivel) naponta együtt játszottunk a plébánia nagy kertjében. Otthon is sokat emlegették az orvos testvérét, akiről annyit jegyeztem meg, hogy író és költő volt, Budapesten élt, és négy hónappal a születésem előtt súlyos betegségben halt meg. S lám, most itt vannak a könyvei! Beletemetkeztem verseinek olvasásába. A szegény kisgyermek panaszainak minden sora belém ivódott. Hatására kezdtem a rímfaragáshoz. Csépe Imre a verseim elolvasásakor azonnal felismerte, hogy azok utánérzésből születtek, és arra biztatott, hogy a magam érzéseit a saját szavaimmal fejezzem ki, öntsem verssorokba, akár a rímek elhagyásával is. Valamennyi találkozáskor néhány újabb versét is felolvasta.

1954 augusztusában gyakran megfordultam a palicsi állategészségügyi rendelőben, s igencsak lehangoltan jöttem el, amikor nem találtam ott. Ilyenkor Palics, Ludas vagy Hajdújárás valamelyik tanyáján segített az állatorvosnak a ,,bikaerős’’ ember, ahogy a környék parasztjai nevezték. Vannak, akik jól emlékeznek rá, hiszen úgy ismerte a környéket és az állattartással foglalkozó embereket, mint a kubikos munkában feltört tenyerét. S nemcsak munkája során, hanem akkor is meglátogatta ezeket az embereket, amikor megjelentek a kötetei. Köztudott, hogy Csépe Imre volt az egyetlen vajdasági író és költő, aki nem restellte kerékpárján a falvakat és a tanyavilágot járni, házalni, táskájában a könyveivel. És sikerrel. Mindenütt szívesen, mindannyiszor szeretettel fogadták, hiszen azoknak az egyszerű embereknek a nyelvén beszélt és írt, akik közül ő is kikerült, türelemmel hallgatta meg őket, együtt érzett velük, az ő gondolataikat és vágyaikat fejezte ki. Jól érezte köztük magát. Az emberek petróleumlámpa fényénél, főleg a hosszú téli estéken, olvasgatták a könyveit, vagy ha irodalmi esten fellépett, hallgatták. A ludasi rokonaim egyikénél, meglepetésemre, a Biblia mellett Csépe Imre verses- és novelláskötetét láttam a fehérre meszelt kemence tetején – agyonolvasott állapotban.

Fotó: Csépe Imre (Kishegyes, 1914. szeptember 23. – 1972. május 18.): költő, prózaíró. Négy elemit végzett. Volt kéményseprő, kanász, kisbéres, söprűkötő, kubikos, cukorgyári munkás. 1947-től Szabadkán iskolai gondnok. 1950 után könyvügynök, erdőőr, 1953-tól a palicsi állategészségügyi hivatal alkalmazottja. 1956-tól a Magyar Szó tárcaírója. (Gerold László: Jugoszláviai magyar irodalmi lexikon (1918–2000) – részlet. 59. o.)

Később gyakran és sok időt töltöttem vele, egyik-másik irodalmi estjére el is kísértem. 1955 őszén például Temerinbe, ahol zsúfolásig megtelt a terem önálló irodalmi estjén. Elégedett és boldog volt, hogy sokan eljöttek – és elsősorban a parasztemberek. Verseit – mint leginkább – itt is ő szavalta. Nem is volt rossz előadó. Kihangsúlyozott olyan szavakat vagy verssorokat, amelyek talán más előadásában alighanem elsikkadtak volna.

Neki köszönhetem, hogy kapcsolatba kerültem a szabadkai irodalmi élet akkori képviselőivel, köztük Zákány Antallal, Urbán Jánossal, Dési Ábellel, Dér Zoltánnal, Burkus Valériával, Lévay Endrével és másokkal.

(A költő első verseskötetének címlapja)

Később bátorkodtam már vitába is szállni Csépe Imrével egy-egy, a vajdasági irodalmi életet érintő kérdésben. Egyik késő őszi sétánk és beszélgetésünk során, Szabadka főterén, a vita hevében megállt, hozzám fordult, és így szólt:

– Édes öcsém, úgy fenéken billentelek, hogy felszállsz a színház tetejére.

Nem vettem rossz néven, mert nem lehetett tőle rossz néven venni. Azt válaszoltam:

– Akkor, Imre bátyám, a papucsod is repül utánam.

Minthogy gyakran papucsban járt-kelt. Elmosolyodott, és szent volt a béke.

Aztán jött egy időszak, amikor kollégák lettünk a Magyar Szó szabadkai fiókszerkesztőségében. 1972-ben súlyosan megrendített halála. 58 éves volt. Kishegyesen felismerték fontosságát és szükségességét, hogy a vajdasági magyar irodalom ,,kubikos költő’’-jéről – egy 1942-ben vele készült interjúban így nevezte őt a szerző a Délvidéki Magyarság című lapban – már halálának évétől kezdve – s azóta minden év szeptemberében – megemlékezzenek.

Bár életében is annyira gondoltak volna rá, mint poraiban.