2024. július 17., szerda

A média keserves világ

Bemutatták Bodzsoni István A média elvesztegetett hatalma című könyvét

A szabadkai Magyar Házban került szerdán bemutatásra Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatójának A média elvesztegetett hatalma című könyve. A könyvből, előzőleg lapunk is mutatott be részleteket. A szerző előszavában az olvasható, hogy a könyv egy krónika, amely mintegy negyven évet ölel fel a jugoszláviai, illetve a szerbiai és a magyarországi sajtó s annak helyzetét meghatározó események történetéből, valamint kertelés nélkül olvashatunk a szerző az Újvidéki Televízióban, a Duna Televízióban és más médiumokban átélt viszontagságairól, meghurcoltatásairól.

Fehér Márta, a könyvbemutató műsorvezetője, moderátora kiemelte, hogy a könyvben olyan dolgokról olvashatunk, amelyekről eddig a közvéleményben senki sem beszélt, valamint a Magyar Szóban történt megjelenés által a könyv híre megelőzte megjelenését, a könyv tartalma miatt pedig sokan ellenszenvvel viseltetnek a kötet iránt.
– Harminc év alatt rengeteg tapasztalatot szereztem, ez kívánkozott ki belőlem. Talán az volt számomra a legfontosabb, hogy azok a fiatalok, akik elolvassák a könyvet, a média egy olyan oldalát ismerjék meg, amelyről nagyon kevesen beszélnek, és amelyet nagyon kevesen ismernek. A médiában a fiatalok általában a sztárvilágot, a gyors érvényesülést látják, holott ez egyáltalán nem igaz, ez egy keserves világ, amelyben az ember feláldozza önmagát, hogy újságíró lehessen. Ebben a világban nem számít a család, a magánélet, a szerelem – mondta Bodzsoni.

Markovics Annamária, a Pannon RTV felelős hírszerkesztője az olvasó szemszögéből beszélt a könyvről, mint megjegyezte, a kötet az első 80 oldal után kezd izgalmassá válni, amikor is erősebb hangsúlyt vesz a magánélet, és a médiából ismert személyek megjelenésével bulváros hangvételt vesz a kötet.

Kabók Erika, lapunk szerkesztője szerint a könyv megrendítő őszinteséggel, szinte önmarcangoló stílusban írja le szerzője viszontagságait.

A könyv ugyanakkor kortörténet és társadalomkritika. Emellett a fiatal újságíróknak valóban szakmai tanácsokat ad – méltatta a könyvet Kabók Erika.

Bodzsoni István A média elvesztegetett hatalma című kötete a budapesti Novum Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Az érdeklődők a Novum Könyvkiadó weboldalán, a novumkonyv.hu címen rendelhetik meg, de a kötet hamarosan Vajdaság-szerte is kapható lesz a magyar könyveket árusító könyvesboltokban, 800 dináros áron.