2024. augusztus 15., csütörtök
ÚJ KÖNYV

Egyenes beszéd egy kényszerpályás életről és korról

Huszár Zoltán: Kényszerpályán, Aracs Alapítvány, Horgos, 2024

A griff mitikus állat, mint a főnix vagy a turul. Szárnyas jószág, feje hasonlatos a saséhoz, teste az oroszlánéhoz. A legenda szerint rendkívüli termetű, kitárt szárnyai eltakarják a napot. Kincsek és vagyon őrzője, szakrális értelemben az isteni hatalom és a szentség őre. Huszár Zoltán Kényszerpályán című versében a griffmadárhoz fohászkodik, hogy segítsen, mert a beszűkült életterében már nincs tovább hová hátrálnia.

Bata János szerkesztő találóan választotta a könyv címének is ezt, mert a kényszerpályán levés nemcsak a szerző életét jellemzi, hanem a könyv tematikáját is. A Huszár Zoltán publicisztikájából és verseiből gondosan összeállított válogatással tiszteleg a kiadó, az Aracs Alapítvány a kilencvenkét éves, egyenes beszédű, a magyarság sorskérdéseit, történelmét, nyelvét, irodalmát, néprokonságát, önismeretét kutató közíró-magyartanár munkássága előtt.

Huszonnégy írás került be az életművet bemutató válogatásba, s ebből egy híján mind az Aracs folyóiratban láttak napvilágot. Ezek műfaja változatos: tanulmány, esszé, jegyzet, visszaemlékezés, könyvismertető stb. (Részlet Gubás Ágota előszavából)