2024. július 27., szombat

Elmozdulások a vásznon

Megnyitották Pesti Emma képzőművész kiállítását a szabadkai Kortárs Galériában
Miroslav Jovančić, Blaskó Árpád, Pesti Emma és Léphaft Pál (Szalma Brigitta felvétele)

Miroslav Jovančić, Blaskó Árpád, Pesti Emma és Léphaft Pál (Szalma Brigitta felvétele)

Pesti Emma fiatal szabadkai képzőművész munkáit bizonyára sokan ismerik, hiszen az elmúlt években több csoportos kiállításon is láthattuk őket Vajdaságban. Könyvillusztrációival is találkozhattunk, ha belelapoztunk Sinkovits Péter Verkli vagy Danyi Zoltán A dögeltakarító című regényébe. Szombat este Elmozdulás című önálló kiállításának megnyitójára került sor a szabadkai Kortárs Galériában. A tárlat anyaga az elmúlt egy-két év alkotásait öleli fel. A természet motívuma mindegyik képen megjelenik, a geometrikus formáknak pedig fontos szerepük van.

– Számomra a legfontosabb a horizont. Régebb óta használok geometrikus motívumokat, leggyakrabban a kört, amely a Napot vagy a Holdat ábrázolja. A nézőnek feltűnhet, hogy friss és spontán egy-egy festmény. Ez azért van, mert gyorsan festek. Az alkotás első fázisában megfestem a vásznat. A második fázis tudatosabb és lassabb folyamat, mert ekkor döntöm el, hogy hova fog kerülni a geometrikus forma – mondta Pesti Emma. A kiállításmegnyitó kezdetén egy performanszot láthattunk Kucsov BoriszMészáros Gábor és Pintér Nikoletta előadásában. Miroslav Jovančić, a kiállítás kurátora szerint Pesti Emma festményein kedvenc színei, a kék, a türkiz és a zöld árnyalatai dominálnak, a piros és a fekete pedig kontrasztként jelenik meg. Művészetében fontos szerepet játszik az észlelés és a látottak elmozdítása. Mindez széles perspektívát nyújt az értelmezők számára.

A kiállítás katalógusának szövegét Léphaft Pál írta, aki a következő szavakkal méltatta Pesti Emma alkotásait:

– A kép menedék. Az ember bárhol jár, mindig ég és föld közé feszül, a türkiz ég és a fekete föld közé, keretekkel körülhatárolva. A kép mi vagyunk, mi is. A látvány hozzáidomul a bennünk lévő szépséghez.

A tárlat május 20-áig tekinthető meg a szabadkai Kortárs Galériában.