2024. július 28., vasárnap

Történeteket mesélő alkotások

Jugoszláviai festők és szobrászok művei tekinthetők meg a Szabadkai Városi Múzeum termeiben

A Szabadkai Városi Múzeumban tegnap nyílt meg a Jugoszláviai festők és szobrászok művei a Szabadkai Városi Múzeum művészeti gyűjteményében (1918–1940, 1945–1990) című tárlat első része. A tárlaton 92 műalkotás szerepel: 68 festmény és 24 szobor. A kiállítás szerzői, dr. Ninkov Kovacsev Olga és Ljubica Vuković Dulić művészettörténészek, érdekfeszítő információkat tartalmazó feliratokat is készítettek a művészekről és a kiállított tárgyakról, külön hangsúlyt fektetve a művek múzeumba kerülésének történeteire és Szabadkához való kötődéseikre. A kiállított tárgyak nagy részét dr. Korhecz Papp Zsuzsanna, a múzeum restaurátora újította fel. A kiállításon szereplő művészek jelentős számban jugoszláv alkotóknak számítanak, emellett a vajdasági, a bosznia-hercegovinai, a szerb, a horvát, a szlovén, a magyar stb. művészettörténet részei is egyben, közülük néhányan pedig a szabadkai alkotók sorába is tartoznak.

A megnyitón mgr. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, mint mondta, mindig izgalmas, amikor a múzeum raktárából újból a nyilvánosság elé kerülnek értékes és figyelemre méltó művek, amelyek térségünk művészeti gazdagságára és sokszínűségére mutatnak rá. A tárlatot mgr. Suzana Vuksanović, a Vajdasági Kortárs Múzeum művészettörténésze és Čedomir Janičić, a Zombori Városi Múzeum művészettörténésze nyitották meg. Suzana Vuksanović külön hangsúlyozta, hogy a kiállítás szerzői mennyire értékes munkát végeztek, hiszen nem csupán egy retrospektív kiállításról van szó, a tárlat egyben kiváló alkalmat ad a múltbeli művészek és alkotásaik jelenünkben történő szakszerű dokumentálására is. Čedomir Janičić szerint Jugoszlávia manapság inkább szentimentális kontextusban van emlegetve, vagy a média által feldobott attraktív témák kapcsán, kevés a konkrétumokat felmutató visszatekintés, ez a kiállítás márpedig ezt pótolja.

A tárlatmegnyitón felléptek a Nyári Mozi Színházi Közösség művészei: Döbrei Dénes, Varga Heni és Jasna Jovičević, közreműködött Edita Kadirić.

A kiállítás keretén belül az elkövetkező három hónapban kiegészítő programsorozatok: előadások, szakkönyvek bemutatója, játszóházak és műhelymunkák zajlanak majd. Sor kerül továbbá Petrik Pál, Szabadka kiemelt jelentőségű festője és a jugoszláv informel festészet úttörője kiállításának megrendezése is.

A jugoszláviai festők és szobrászok műveit tartalmazó tárlat augusztus végéig tekinthető meg. Második része, új válogatással, valamint a katalógus bemutatása, az év második felére várható. A kiállítás támogatója Szabadka város önkormányzata.