2024. július 28., vasárnap

Tisztelgés művész, irányzat vagy technika előtt

A Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor, azaz a TAKT tárlata nyílt meg Szabadkán a Klein house-ban

– Az hommage jelentése hódolat. A tisztelt személy iránti hódolatunkat pedig számtalan módon fejezhetjük ki, de legfőképpen talán mégiscsak úgy, ha a szellemére ráhangolódva, alázatot tanúsítva, a médium láthatatlanságával ajánljuk neki művünket. A tavalyi TAKT-művésztelep is ezt tűzte ki célul: lehetőséget adni a résztvevőinek arra, hogy egy, az individuumok korszakában ritkán megélt gesztust, a tiszteletadás sajátos módját gyakorolják – áll a TAKT tábor kiállításának ismertetőjében.

Pénteken este a szabadkai Klein house-ban nyílt meg a 36. TAKT művésztelep tárlata. Az egybegyűlteket Gyurkovics Virág köszöntötte, míg a kiállítást Dancsó Andrea és Patócs László nyitották meg:

– Ahogy a kifejezés is sugallja, itt nem tolvajlásról vagy önkényes kisajátításról van szó, hanem a tiszteletadás legszentebb gesztusáról. A temerini képzőművészeti alkotótábor az hommage témájával nemcsak a lehetőségek szinte kimeríthetetlen tárházát kínálta fel a tavalyi résztvevőknek, hanem esélyt is adott arra, hogy leróják hódolatukat egy-egy számukra fontos művész, irányzat vagy technika előtt. A 36. TAKT tábor 22 alkotója leginkább azon művészek munkáit szólaltatta meg, akik felszabadították a művészeti gondolkodást a korábbi valósághű ábrázolás és a vallási előírások alól. Az hommage itt tulajdonképpen megmutatja, hogy a művészet örök körforgásából bizonyos elemek, gesztusok, jelek sosem kopnak ki. Nem szabad megfeledkeznünk a magyar képzőművészet jeles alakjairól sem, Bada Dada az egyetemes magyar kultúra alól rántotta ki a talajt – hallottuk egyebek közt a megnyitón, amely után DJ Mir szórakoztatta a közönséget.
A TAKT részvevői a 36. művésztelepen Sütő Anna, Deák Anita, Oláh Dóra, Klájó Adrián, Kosztándi Orsolya, Bacsa Melinda, Szenti Lilla, Agócs Nikolett, Szalma Gábor, Pesti Emma, Gyuris Róbert, Utcai Dávid, Kis Endre, Bene O. Katarina, Tallós K. Zsuzsanna, Bankó Denisz, Móricz Károly (Boy), Gyuráki Zsolt, Varga Valentin, Sétáló Csaba, Tóth Kovács József és Egeresi Barbara voltak.