2024. július 28., vasárnap

Párizsban egyesült újra a legendás orosz Szergej Scsukin-gyűjtemény

A legendás Szergej Scsukin-gyűjtemény Moszkvában és Szentpéterváron őrzött mintegy 130 darabjából - Cézanne, Monet, Picasso, Gauguin műveiből - nyílt nagyszabású kiállítás Párizsban a hétvégén.

A Louis Vuitton Alapítvány művészeti múzeumában február 20-ig látható A modern művészet ikonjai című tárlat. A 20. század eleji modern művészet egyik legjelentősebbnek tekintett, 1948-ban kettéosztott gyűjteményét egészében még soha nem állították sem külföldön, sem Oroszországban.
Textilgyárosként szerzett jövedelme jelentős részét Szergej Scsukin gazdag moszkvai üzletember és műgyűjtő a még kevésbé ismert új francia képzőművészeti alkotások vásárlására áldozta: 1895 és 1914 között gyakran tartózkodott Párizsban és mintegy 250 korabeli festményt vásárolt meg, köztük 8 Cézanne-, 16 Derain-, 16 Gauguin-, 38 Matisse-, 13 Monet- és több mint ötven Picasso-képet.
A műgyűjteményt az 1917-es bolsevik hatalomátvétel után államosították, Scsukin pedig elhagyta Oroszországot. A festmények az 1920-as évek végén a Modern Nyugati Művészet Állami Múzeumába kerültek, majd a második világháború után, 1948-ban a moszkvai Puskin Múzeum és a szentpétervári Ermitázs raktáraiba, ahonnan csak az 1960-as években kerülhettek ki újra a nagyközönség elé.
A tárlat kurátora, Anne Baldassari, a párizsi Picasso Múzeum korábbi elnöke csodának nevezte, hogy sikerült újra egyesíteni a híres gyűjteményt.
"Ez egy olyan történelmi tárlat, amelyet feltehetően a világ minden tájáról fel fognak keresni, mert egyhamar nem lehet majd újra együtt látni (ezeket a képeket) - hangsúlyozta Jean-Paul Claverie, a Louis Vuitton Alapítvány elnökének, Bernard Arnault-nak a tanácsadója
A művek egy része 2010-ben látható volt a budapesti Szépművészeti Múzeum Degas-tól Picassóig - Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból című tárlatán.