2024. július 28., vasárnap
SZABADKÁN

Álomszép selyemfestmények

(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

A Magyar Ház Alapítvány és a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében csütörtökön este, a Magyar Házban nyílt meg Vékony Oltványi Irén iparművész Álomképek című kiállítása. A művészt Szalma Viktória, az idei kiállítások szervezője mutatta be:

– Vékony Oltványi Irén 1970 óta foglalkozik selyemfestészettel. Eleinte színes vázlatokat készített, amelyeket tárlatokon mutatott be. Selyemfestményeit sínre rögzített formában 2011 óta állítja ki, művei immár inkább közelítenek a megfestett képzőművészeti alkotásokhoz, mint öltözködési kiegészítőkhöz – hallottuk Szalma Viktóriától.

A továbbiakban Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének kulturális tanácsadója szólt a selyem történetéről és Vékony Oltványi Irén művészetéről:

– A selyem az anyagok királynője, látszólag öntörvényű, de hálás is, rabul ejti a művészt. Vékony Oltványi Irén selyemképei a színek és formák álomszerű futását, a lélek álomutazását bontogatják – mondta Ágoston Pribilla Valéria.

Az egybegyűltekhez fordult Horváth Tímea, a Magyar Ház igazgatója is, aki egyben egy bejelentést is tett:

– Öt évvel ezelőtt, amikor a Magyar Házban megindultak a kiállítások szervezései, Lovas Ildikó, az MNT akkori kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa azzal állt elő, hogy a tanácstermet fel kellene tölteni tartalommal, közösségi rendezvényeket szervezni, a vajdasági magyar festőművészeket és alkotásaikat bemutatni. Azután ebben Boros György, Kerekes Sándor, majd pedig Szalma Viktória volt segítségünkre. Az elmúlt öt évben 30 vajdasági festő- és grafikusművész kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, a képzőművészet életünk részévé vált. Jövő évtől kezdve egy más irányú művészeti alkotások kiállítássorozatába kezdünk bele, de ez legyen a jövő meglepetése. Az első kiállítás januárban lesz – jelentette be Horváth Tímea.

A kiállításmegnyitón Molnár Krisztina fuvolaművész közreműködött.