2024. július 20., szombat

Magdolnák és Júdások

A Kosztolányi Dezső Színház új bemutatójára április 20-án kerül sor, az első reprízre 24-én – a Názáret című előadást Andrej Boka rendezte

A Názáret egy tragikomikus, fiktív történet, egy szitkom, amely sok szimbólummal operál. A hétköznapi emberek életet követi, akik abban a szerencsétlen helyzetben találják magukat, hogy a sorsuk az Újszövetség dramaturgiájával összecseng. A szereplők helyzete attól is abszurd és kaotikus, hogy nem számíthatnak semmilyen misztikus vagy emberfeletti közbenjárásra, emberi létükre támaszkodhatnak csupán. Az előadás rendezője Andrej Boka:

– Ez a téma már régóta foglalkoztat, és sok kérdést vet fel bennem: egy mai ember vajon hogyan viselkedne, ha az Újszövetséghez hasonló helyzetbe kerülne. Az előadás két párhuzamos témát taglal, egyik az ember kapcsolata a hittel és vallással, a másik az Újszövetség cselekménye. A színészek a próbafolyamat előtt azt a feladatot kapták, hogy olvassák el az Újszövetséget, beszélgettünk róla, és párhuzamokat kerestünk a mai életünkkel. Több dokumentumfilmet is megnéztünk, és olyan karaktereket dolgoztunk ki, akik valamiféleképp hasonlítanak az Újszövetség szereplőire. Utána improvizációkkal foglalkoztatunk, majd pedig együtt írtuk meg a szöveget. Ez egy hosszabb folyamat volt, minden szereplő részt vett benne, és maximálisan hozzájárult – részletezte a rendező.

Az előadás szereplői Berta Csongor, Kucsov Borisz, Mikes Imre Elek, Nagyabonyi Emese és Székely Bea. Mikes Imre Elek arról szólt, hogy sokrétű előadásról van szó, egy vígjátékról, amely egyben családi dráma is, és egyaránt izgalmas lehet mind a fiataloknak, mind az idősebb nézők számára. Az előadásban Berta Csongor Miskát játssza:

– Miska úgymond félre lett vezetve gyerekkorában, mint amikor egy gyereknek azt mondják a szülei, hogy butuska, és ő ezt egy idő után elhiszi, ehhez mérten kezd el viselkedni, mások alá rendeli magát – hallottuk Berta Csongortól.

Kucsov Borisz szerepe Júdás megfelelője:

– Sokat foglalkoztunk az Újszövetséggel, ettől függetlenül ez nem egy bibliai történet. A nyelvezete a fiatalokhoz áll legközelebb, de bárki magáénak érezheti – mondta Kucsov Borisz.

Az előadásban egy színésznövendék, Székely Bea is szerepel:

– Izgulok, hogy színészként is helytálljak, az előadás résztvevői viszont olyan nyitottsággal és szeretettel fogadtak, hogy feloldódott a bennem levő feszültség. Magdit játszom, ami szerintem egy szép szerep, mivel Miska szerelméről van szó. Ők ketten az őszinte és tiszta szerelmet jelenítik meg, amelynek persze megvan a tragédiája is – fejtette ki Székely Bea.

A Názáretben közreműködik Milan Vejnović zeneszerző, a jelmeztervező pedig Senka Ranisavljević. A támogatók: Szabadka Város, Magyar Nemzeti Tanács, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Emberi Erőforrások Minisztériuma.