2024. július 20., szombat

Nevezzük nevén a dolgokat

Színházi nevelési program zajlott a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

A KDSZ színházi nevelési programja során azon vajdasági középiskolák diákjai juthatnak el előadásokra, akiknek a távolság miatt erre nincs lehetőségük. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, szervezett buszokkal érkeznek a fiatalok, az előadás után pedig részt vehetnek a produkció témájával kapcsolatos beszélgetésen. A kiválasztott produkciók olyan témával foglalkoznak, amelyek a középiskolásokat is érintik, ilyen például a szenvedélybetegségek, az identitáskeresés, a multikulturalizmus, a közösségtudat, a másság stb.

Kedden a diákok a Dogs and drugs c. előadást tekinthették meg. Az előadás a kábítószer-függőség, a homoszexualitás, valamint a családon belüli erőszak és az agresszió egyéb megnyilvánulási formáit taglalja. A Dogs and drugs valós élethelyzeteket is bemutat, létrehozásában Jelena Bogavac, Péter Ferenc és Puskás Zoltán vettek részt, rendezte Urbán András. Az előadás szereplői Mezei Kinga, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és a KDSZ két új színésze, Nagyabonyi Emese és Kucsov Borisz. A produkció után beszélgetés zajlott a színészekkel és dr. Sági Zoltán neuropszichiáterrel, pszichoterapeutával, aki szintén közreműködött az előadás létrejöttében:

– Élethelyzeteket taglaló előadásról van szó, ezeket megragadni nem volt egyszerű feladat, de többszöri megtekintés után is az a benyomásom, hogy sikerült a valóságot bemutatni, élethűen szemléltetni a mély személyiségbeli gyötrődéseket. Az előadás egyik témája a kábítószer-élvezés. Jellemző, hogy ezeket a jelenségeket megpróbáljuk az egyik oldalát felnagyítva bemutatni, például folyton arról beszélünk, hogy a kábítószer mennyire rossz. Holott, ha ennyire rossz, akkor mi a tömeges használatának oka? Az emberek ahhoz nyúlnak, ami örömforrást jelent számukra. Megfogalmazódik a kérdés, hogy mihez viszonyítva rossz, egyáltalán miért fogyasztanak az emberek tudatmódosító szereket. Mind a legális, mind a nem legális szerek valóban örömforrások. Az örömforrások ezekben a szerekben is megtalálhatók. A kábítószer-élvezők azért használnak drogot, mert attól jól érzik magukat. Ezt ki kell mondani. Csakis innen lehet továbbindulni, hogy miért csak ezt használják, mik a következmények, mit hoz a jövő, és ez irányíthatja-e a tetteket. A mássághoz való viszonyulás minden formájával találkoztam már, a megértővel és az elutasítóval egyaránt. A legnagyobb gond a szülő, akinek kezelnie és irányítani kell a helyzetet. A kérdés: hogyan érinti ez az ő világát? A szülőknek tisztában kell lenniük, hogy a gyerek nem az ő képmásuk. Ez egy irreális elvárás, mindenki a saját világában egyedi. Tisztában kell lenni azzal is, hogy ez nem kórság, hanem másság. Fontos néven nevezni a dolgokat, mondjuk ki, hogy „homoszexuális”, vagy a kábítószeresek esetében, hogy „drogfüggő”, csakis innen tudunk továbbindulni. A családon belüli erőszak is sokkal összetettebb, mint ahogyan megpróbáljuk bemutatni. Diszharmónia eredményezi, elviselni nem lehet, ki kell menekülni belőle – hallottuk egyebek közt dr. Sági Zoltántól.

A KDSZ színházi nevelési program következő állomására 21-én kerül sor, szintén dr. Sági Zoltánnal, 26-án pedig a Rózsák kapcsán Tolnai Ottó költővel lesz beszélgetés.