2024. július 20., szombat

Tíz díj

Rekordszámú magyar vonatkozású elismerés a Sterija Játékokon

Az Újvidéken 61. alkalommal megrendezett Sterija Játékokon a legjobb rendezésért és a legjobb díszletért járó díjat Urbán András kapta a belgrádi Szerb Nemzeti Színházban rendezett Hazafiak című előadásért. Ugyanez az előadás nyerte el a legjobb zenének járó elismerést, valamint a kritikusok díját is.

A szakmai zsűri a legjobb színészeknek járó díjak egyikét Balázs Áronnak, az Újvidéki Színház művészének ítélte oda a Hegedűs a háztetőn című előadásban Tevje tejesember színészi megformálásáért. Emellett az újvidéki Dnevnik napilap által a színészi alakításáért odaítélt díjat is ő kapta meg. Az előadás az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös produkciójaként valósult meg Béres Attila rendezésében.

A legjobb színészeknek járó díjat vehetett át G. Erdélyi Hermina, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Édes Anna című előadásának címszereplője, amelyet Czajlik József rendezett, dramaturgja pedig Gyarmati Kata volt.

A Sterija Játékokon a legjobb előadásért járó díjat az Atelje 212 Részegek című előadása kapta, amelyet Boris Liješević rendezett. A már említett Részegek című előadásban nyújtott színészi alakításáért díjat vehetett át Bojan Žirović és Branislav Trifunović.

A Hegedűs a háztetőn című előadás más díjban is részesült: a legjobb díszlet és jelmeztervezőnek járó díjat Mirjana Maurits Stojanović kapta, a legjobb koreográfiáért járó díjat pedig Krámer György.

Az eredeti színpadi zenéért járó díjat Irena Dragović Popović vehette át az Urbán András által rendezett belgrádi Szerb Nemzeti Színház Hazafiak című előadás zenéjéért.

A 61. Sterija Játékok különdíját az Užicei Nemzeti Színház Hromi ideali című előadása érdemelte ki.

A szakmai zsűri tagjai voltak: Miloš Latinović irodalmár, Ana Tasić kritikus, Saša Torlaković színész, Radivoje Dinulović egyetemi tanár, valamint Željko Jovanović színházi szakember.

Hegedűs a háztetőn, középen: Balázs Áron

Hegedűs a háztetőn, középen: Balázs Áron

Végezetül a Sterija Játékok közönségdíját 4,93-as átlagosztályzattal a Hegedűs a háztetőn című előadás kapta.

Nyitókép: Hegedűs a háztetőn, középen: Balázs Áron