2024. július 20., szombat

„Fontos fejlődési szakaszban vagyunk”

Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója az évadot értékelte

Rázós, bonyolult, küzdelmes évadról számolt be Urbán András, a KDSZ igazgatója, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a társulat nagyon jó formában van és fontos előadások jöttek létre a színházban:

– Sok mindennel meg kellett küzdenünk. Az elmúlt és az idei évet is úgy tudtuk megvalósítani, hogy az MNT közbenjárásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását élveztük, úgy a Desiré Fesztivál, mint a színház esetében. Folyamatosan pályázunk, ami a pénzügyeket illeti. Nem győzöm hangsúlyozni, de iszonyúan birkózunk a bürokráciával. Nem logikusan kell használnunk az eszközeinket, a hivatal „packázásainak” eleget téve. Az irodai pénzügyi munkánk nagyjából abban merül ki, hogy a különböző elvárásoknak próbálunk eleget tenni. Nagyon nehéz így dolgoznunk. Talán ez az év nem volt látványos a sikereket és díjakat illetően, viszont folyamatosan megmutatkoztunk fesztiválokon és vendégjátékokon. Hiányzik Béres Márta, aki anyai örömöket élvez, hiszen az eddigi repertoár szinte rá volt építve, de nagyon jó, hogy kezd kialakulni egy kemény, odaadó társulat. Kiss Anikó koreográfus, rendező, meghatározott időre tagja a KDSZ-nek, tréningeket vezet és a színészeink remek kondícióban vannak – mondta Urbán András, majd pedig sorra vette az évad új előadásait.

– Ebben az évadban öt bemutatónk volt, ebből három koprodukció. Első volt a Tolnai Szabolcs által rendezett Exodus. Fontos előadás, már csak azért is, hogy ez volt térségünk egyik első színházi produkciója, amely a menekültkérdéssel foglalkozott, ezen belül a mi helyzetünkkel, európai kontextuson keresztül vizsgálva. Autentikus előadás született a KDSZ színészeivel és fiatal vendégművészek részvételével. Második volt a Mezei Kinga rendezésében készült és főszereplésével játszott Piaf-menet, amelyet az Újvidéki Színházzal közös produkcióban hoztunk létre. Szerepel a repertoárunkon, de vendégjátékokra főleg az Újvidéki Színházzal utazik. Jelenleg a KDSZ ennek nem tud megfelelni, mivel a produkció technikai hátterének kielégítésére sem vagyunk elegen. Harmadik volt a Nyári Mozi Színházi Közösséggel megvalósított koprodukciónk, a Furcsa hurok Döbrei Dénes rendezésében. Az előadásban Varga Henrietta is játszik a Nyári Mozi Színházi Közösség részéről. A Furcsa hurok nemrég szerepelt Pécsett a POSZT kísérőrendezvényén, 26-án a pancsovai fesztiválon lesz, másnap Újvidéken az INFANT-on. Az évad negyedik előadását, a Názáretet Andrej Boka rendezte. Ez a második rendezése színházunkban. A Csend után a Názáret egészen más hangvételű. Szellemes előadás, amely egy felnövéstörténetet mutat be egy bácskai gyerek szemszögéből, ismerve a közeget egy keresztény családon belül, eljátszva a bibliai történettel. Ötödik az általam rendezett, temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színházzal létrehozott Magyar című koprodukció, amelynek szabadkai bemutatója egyben az évadzárónk is volt. Időközben játszottuk a régebbi előadásainkat is, de folyamatos szerepcserékre volt szükség Béres Márta és más színészek esetében. Ebben az évadban is működött a Desiré-villamosa és megtartottuk a Desiré Central Stationt. A fesztivál pénzügyi keretivel elértünk a kezdeti költségvetés közelébe, az elkövetkező évadban ez nem így lesz, de reménykedünk a sikerességében – fejtette ki az igazgató és arról szólt, hogy milyen problémákkal kellett megküzdeniük az elmúlt időszakban.

– Nagy problémát jelent a KDSZ létszáma. Az eddigi 16 taggal is alig boldogultunk. Sajnos az ún. racionalizáció következtében a város vezetősége úgy látta jónak, hogy itt kell két munkahelyet racionalizálnia. Emiatt lecsökkent a műszaki személyzetünk, az eddigi hatból csak négy maradt, így a szabad színészeink működnek közre a technikában. Ilyen formán a színházunk kritikus állapotban van, hiszen nincs elég emberünk, amellyel kivitelezhetnénk a már meglévő előadásainkat a játszásuk idején. Fontos kihangsúlyozni, hogy eddig is kevesen voltunk, minden évben kérvényeztük, hogy növeljék a színház tagjainak létszámát, nem elsősorban a társulat, hanem annak a csapatnak a létszámát, amely működteti. Süket fülekre találtunk. Sajnálom azt a politikát, amely így tudta racionalizálni a kultúrát. Ezt nem lenne szabad véghezvinni, a KDSZ a kisebbségi magyar kultúra fontos része – hangsúlyozta Urbán András és kitért arra, hogy sok fiatal kíséri a KDSZ tevékenységét.

– Felemelő, hogy az elmúlt időszakban kialakult egy jórészt fiatalokból álló közönség, amely kíséri úgy a Desirét, mint előadásainkat. Magyartanárok is bekapcsolódtak, szívesen hoznak diákokat, beszélgetnek velük a látottakról vagy erre bennünket kérnek meg. Úgy gondolom, hogy ettől még nagyobb a színházunk felelőssége. Ez az a színház, ahol jól érezheti magát az, aki mellőzi az előítéleteket. Színházunkban a lehetőségeinkhez mérten folyamatosan teret kapnak diákelőadások, diákműhelyek is. Úgy érzem, hogy fontos fejlődési szakaszban vagyunk. A társulat újrafogalmazódik, egyre összekovácsoltabb, odaadóbb a színház iránt. Azt gondolom, hogy sikeres évadot zárunk és pozitív irányba fejlődünk tovább – mondta Urbán András.