2024. július 19., péntek

Huszonkét éves a KDSZ

Ma kezdődik Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színház születésnapi ünnepségsorozata, amely során egész napos felolvasásra, nyílt tréningekre, vendégjátékra és tortázásra is sor kerül

Ahogyan azt a feljegyzésekből tudhatjuk, a szabadkai főgimnázium 1902. november 9-i ülésén Kosztolányi Sírvirágok Etelka sírjára című versét osztálytársa, Friedmann Ferenc élesen megbírálta; az irodalomtanára Révfy Zoltán, csatlakozott a véleményéhez megjegyezte, hogy a vers tehetségtelen írás, tele germanizmussal. Kosztolányi fölkiáltott: „Tudok én annyit magyarul, mint a tanár úr!” majd kirohant a teremből. Az ügy következményképpen a tanári konferencia eltanácsolta Kosztolányit, aki 1903-ban magántanulóként tette le az érettségi vizsgát; az önképzőkör működését egy évre felfüggesztették.

A Kosztolányi Dezső Színház névadójuk tiszteletére november 9-ét jelölte meg a KDSZ születésnapjának, ez alkalomból pedig idén is rendezvénysorozat várja az érdeklődőket. Ma 19.30-tól Elfriede Jelinek: Szeretők című előadását játsszák, holnap viszont egy rendhagyó programra kerül sor, éjféltől-éjfélig ugyanis 24 órás felolvasásra kerül sor, Kosztolányi Dezső naplójából. A felolvasáson színészek, színitanodások, irodai dolgozók, tanárok, újságírók, a Kosztolányi Dezső-gimnázium diákjai és más színházbarátok vesznek részt. Csütörtökön 16-tól 18 óráig nyílt tréning zajlik a KDSZ színészeivel, Kiss Anikó vezetésével, 19-től 21 óráig pedig testi-lelki lazítás Döbrei Dénessel és Varga Henivel. Pénteken 19.30-tól az Újvidéki Színház: OFF című, Határátlépés Ladik Katalin és a színészek szövegei alapján alcímű előadását láthatjuk Puskás Zoltán rendezésében, utána pedig tortázás és barátkozás veszi kezdetét.

A KDSZ születésnapja alkalomból színházbarátokat kérdeztünk meg, hogy miért szeretnek a Kosztolányi Dezső Színházba járni, mely előadások keltették fel kiváltképp az érdeklődésüket.

Bujdosó Zoltán figyelemmel kíséri az új produkciókat:

– Csaknem mindegyik újabb előadást megnéztem. Eddig még nem sikerült kísérni a Desiré fesztivált, de idén több előadásra is szeretnék eljutni. Rendhagyó és érdekes előadásokat láthatunk a KDSZ-ben, személyes kedvencem a Názáret. Nagyon jó rendezők jönnek dolgozni a színházba, a határon túlról is, és láthatóan jó együttműködés alakul ki. A színház kényelmes, hangulatos, a munkatársak, a színészek, mindenki nagyon kedves – hallottuk Bujdosó Zoltántól.

Dimitrov Nikoletta szerint nagyon fontos, hogy a fiatalok színházba járjanak:

– Ha konkrétan Szabadkáról van szó, akkor mindhárom színházunkra gondolok. A Kosztolányi Dezső Színház számomra azért fontos, mert az előadások olyan témákat boncolgatnak, amelyekre nem térünk ki az iskolában vagy nincs lehetőségünk megvitatni. Elgondolkodtató kérdések jönnek elő, amelyekről megfelelő közegben beszélgethetünk is, akár a barátainkkal. Az előadások felnyitják a szemünket sok mindennel kapcsolatban. Szinte mindegyik produkciót láttam, nagyon szeretem a Csendet, mert egyszerre csak kis közönség előtt játsszák, így bensőséges, intim a hangulata. Szeretem az előadásokat többször is megtekinteni. Két előadás nem lehet ugyanolyan, mert a filmmel ellentétben a színház élő műfaj. Valamikor sok minden történik a színpadon és nem bírok egyszerre mindent megfigyelni. Később próbálom ezeket úgymond befogni. Némely előadást ötször is láttam, de mindig tudtam találni valami újat, érdekeset, ami pont akkor fogott meg. Ez nem feltétlenül a fókuszpont, gyakran épp a mellékszálak vonalán fedezek fel újdonságokat – fejtette ki lapunknak Dimitrov Nikoletta.

Varga Gábrity Lilla nagy színházrajongó és előszeretettel kíséri a vajdasági színházak munkáit:

– Gyakran járok a KDSZ-be, mert más stílusú előadásokat játszanak, amelyek nem csak a teljes kikapcsolódásról szólnak. Komolyabb témákat is feszegetnek, elgondolkodtatnak, és akár kihatással lehetnek az életünkre, a meglátásainkra. Persze nem mindenki szeret szembesülni a velősebb tartalmakkal, a színháztól inkább a vidám szórakozást várják. Némelyik előadás nekem is túl erős, de kiváló rendezők érkeznek a színházba, dicséretesek a vendégjátékok és szeretem a Desiré fesztivált is. Nehéz lenne kedvencet kiemelni, de ha nagyon muszáj, akkor az Urbi et Orbi. Nagyon tetszett a Csendet is, mert különleges módon hívja fel a figyelmet egy társadalomproblémára, megrázó volt és nagy hatást tett rám. Fontos szempont számomra az is, hogy a színházban mindig ismerősökre lelek, a KDSZ egy remek találkozóhely is. Most már Temerinben élek, de igyekszem a szabadidőmet úgy beosztani, hogy megnézzem az új előadásokat – mondta Varga Gábrity Lilla.