2024. július 19., péntek

A demokrácia paródiája

A Desiré fesztivál második napján a Koldusoperát láttuk

Hétfőn a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré-fesztiválján a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Koldusopera című produkcióját tekintették meg a nézők a Jadran színpadon. John Gay azonos című műve nyomán az előadást Kokan Mladenović rendezte:

– A darab ősbemutatója 1728-ban volt. A Koldusopera valójában a walpole-i hatalom kritikájaként lett megfogalmazva. A walpole-i hatalmat Anglia történelmének lekorrumpáltabb hatalmának tartják, amikor a törvények csak a szegényeket sújtják, a politikusok és bűnözőbandák azt tesznek, amit akarnak és az egész ország a demokrácia paródiájává válik. Ezeket a körülményeket a saját életünkben is felismertük. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színészeivel és Góli Kornélia dramaturggal erre a témára új szöveget készítettünk, ami a mai idők kapitalizmusáról és az erkölcstelenségéről szól, azokról, akik tönkreteszik az életünket, a politikai elitről és mindarról, ami letaglóz bennünket. Talán nincs is olyasmi, ami dühünket táplálja és nem található meg ebben a darabban. Természetesen az eredetit is használtuk, hivatkozunk Brechtre és Václav Havelre is, de egy egészen új darab lett belőle. Büszke vagyok a színészekre, akik Andreja Kulešević koreográfiája és Irena Popović zenéje mentén egy hatáskeltő előadást hoztak létre – hallottuk a rendezőtől a produkció bemutatása előtt.

Az előadásról szólt Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója, az előadás egyik szereplője is:

– A Koldusopera Kokan Mladenović választása volt. Nagyon régóta szerettünk volna vele dolgozni, örültünk, hogy a csapat végre felnőtt ehhez. Az is nagy öröm, hogy a rendező azokkal a munkatársaival érkezett, akikkel gyakran dolgozik együtt. Mindenki a legmagasabb szinten teljesített. Együttműködésünk meghozta a gyümölcsét, a következő produkciónkat szintén Kokan Mladenović rendezi, még ebben az évadban. Úgy gondolom, hogy az ilyen rangos rendezőkkel való együttműködés révén a temesvári magyar társulat is hozzájárult ahhoz, hogy 2021-ben Temesvár Európa kulturális fővárosa lehessen – mondta Balázs Attila.

Az előadás zeneszerzője Irena Popović Dragović kifejtette, hogy számára mi jelentett kihívást:

– Nagyon szeretem Brechtet, és mondhatni Kurt Weill zenéjén nőttem fel. A felkérés, hogy egy kultikus mű alapján valami újat készítsünk, egyfajta művészi felelősséget jelentett számomra. Különösen nagy kihívásnak számított, hogy nem a saját anyanyelvemről van szó. A temesvári társulat nagyon profi, azonnal ráéreztek arra, amire igyekeztem rávezetni őket. Szerintem ez az előadás széles közönségréteget szólít meg, de teljes egészében én is a Desirén tekintem meg először – hallottuk Irena Popovićtól az előadás előtt.

A fesztiválon tegnap a Metanoia Artopédia Én tökéletes vagyok című előadását láthattuk. Ma 19 órától a Jadran színpadon a Szerb Nemzeti Színház Balettegyüttese az Új Táncfórum és az Újvidéki Egyetemi Kultúrközpont mutatja be a Balerinák című Dokumentumszínházi előadás a táncművészek életéről ma Szerbiában alcímű előadást Milena Bogavac rendezésében. A Kosztolányi Dezső Színházban 21 órától a budapesti Frenák Pál Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Háza Lutte című produkcióját láthatjuk. A Desiré Akadémia keretében, a Kortárs Galériában 17 órától Perovics Zoltán rendezővel Mikola Gyöngyi kritikus, irodalomtörténész beszélget. Ma és holnap Várnagy Kristóf a Frenák Pál Társulat táncosa műhelymunkát tart a Népkör MMK-ban.