2024. július 19., péntek

Beckett-től a Trónok harcáig

Ma este nyílt órát tart a Danilo Kiš Alapítvány Színházi Műhely

A Danilo Kiš Alapítvány Színházi Műhely nyílt órát tart az évad gyakorlataiból és jeleneteiből. A nyílt órára a Raktárban kerül sor ma 20 órai kezdettel. A belépés ingyenes. Az est folyamán a növendékek Beckett: Godot-ra várva, Németh Ákos: Júlia és a hadnagya, Örkény: Macskajáték, Ionescu: A kopasz énekesnő, Csehov: Sirály drámáiból mutatnak be jeleneteket, valamint színpadon elevenednek meg a Trónok harca filmrészletei, továbbá improvizációkat és gyakorlatokat is láthatunk, amelyekkel az év folyamán foglalkoztak. A szereplők: Ábrahám Izsák, Horváth Blanka, Király Flóra, Pintér Nikoletta, Szabó Regina, Szecsei Tamás és Tóth Dániel. A színes összeállításról Kálló Béla osztályvezető tanárt kérdeztük.

– Első lépésként mindenkinek választania kellett egy drámát, ezen belül egy olyan jelenetet, amelyben leginkább ki tud bontakozni és egy szerepet, amivel a legjobban tud azonosulni. Jöttek a javaslatok és azok mérlegelése. A műhely tagjainak nagy része ráérzett erre a feladatra, megtalálta azt, amivel foglalkozna. A lényeg az volt, hogy legyen benne fejlődési lehetőség. Mindenki önmagához képest lépjen előre, szélesítsen, mélyítsen vagy olyan kihívást találjon magának, ami teljesen új, akár ellentétes a személyiségével. Nagy meglepetésemre Ábrahám Izsák a Trónok harcát javasolta, mert nagyon szereti a sorozatot és az egyik szereplővel kiváltképp azonosulni tud. Először le akartam beszélni, de leállított és elkezdte játszani a szerepet. Hihetetlen transzformáción ment keresztül, csak ámultam. Nem mondhattam mást, minthogy rendben van, ez pont így marad a műsorban. Izsák írt egy jelenetet is, a címe Skizo. Egy pácienst játszik, aki bemegy a pszichiáterhez és több személyiséget él meg magában. Ehhez egy kiváló történetet is párosított. Először arra gondoltam, hogy ez eléggé rázós téma, mélyen bele kellene menni, alaposan utánajárni. Egyébként is túl fiatal generáció ez ahhoz, hogy egy ilyen témát érintsünk. Izsák ugyanúgy bemutatta a színpadon mire is gondolt és megint csak azt tudtam mondani, hogy helyet kap a műsorban. Közben kiderült, hogy ilyen esetek kapcsán már mély kutatásokat végzett, filmeket nézett, tanulmányokat, könyveket bújt, és habár közgazdász pályára lépett, de mellékágként a pszichológia érdekli. Ez a jelenet teljesen az ő világát hozza. Más különlegesség is lesz persze a nyílt órán, Csehov Sirálya érdekes párhuzamban Beckett Godot-jáva, ami teljesen más műfaj, vagy A kopasz énekesnő, ami egészen másmilyen, mint Németh Ákos Júlia és a hadnagya. Nem csak a jelenetekre összpontosítottunk. Igyekeztünk, hogy ne csak a mű egy töredékére figyeljünk, hanem próbáljuk is megérteni Csehovot, Beckettet, Ionescut, Örkényt és Németh Ákost, a világukat. Amikor egy témával foglalkozunk, az többféle megközelítésre ad lehetőséget. A munkafolyamat során a színházi műhely tagjai elgondolkodtak olyasmiken is, amiket korábban nem igazán érintettek. Emellett az idei évadban nagy hangsúlyt fektettünk a mozgásra. Némelyik tagnak ez az erőssége, de a többségüknél akadály. Legutóbbi fellépésük, a standUP poeTRY során bebizonyították, hogy a verbális rész erős oldaluk, de gátak jönnek elő, amikor a testen keresztül kell kommunikálniuk. Ezzel is foglalkoztunk, így lesznek mozgásetűdök, amelyek saját maguk által kigondolt koreográfiára épülnek. A test az egyik legerősebb kifejezőeszközünk – mondta Kálló Béla, majd pedig rátért arra, hogy a találkozásaik alkalmával komoly és összetett munka folyik.

– Ez a színházi műhely valójában egy dobbantó a főiskolához. Általában lemorzsolódnak azok, akik csak a szórakozási lehetőséget látják benne, mert itt keményen kell dolgozni, feladatokat végrehajtani és ezekkel otthon is foglalkozni. Ugyanakkor nem feltétlenül csak a színésztanoncoknak lehet hasznukra ez a műhelymunka, hanem bárkinek, akit a saját pályáján segít az ilyen fajta önfejlesztés. Remek lehetőséget ad az önkifejezés gyakorolásához, hogy egy adott alkalommal ki tudjon állni emberek elé – hallottuk az osztályvezető tanártól, aki az évadzáró programjukról is beszámolt.

– Izgalmas dologba vágunk bele. Telecski Borisz jön hozzánk, összekötjük a pszichodrámát a színházzal – mondta Kálló Béla.