2024. július 17., szerda

Hat felnőtteknek és öt gyermekeknek szóló előadás

A Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának házigazdája a Szabadkai Népszínház lesz április 7-e és 13-a között

Tizenegy előadást – közöttük öt gyermekeknek szól – tekinthet meg a Vajdasági Hivatásos Színházak 64. Fesztiváljának közönsége. Az április 7-e és 13-e között a Szabadkai Népszínházban megrendezésre kerülő fesztivál az ország legrégebbi színházi seregszemléje. A szelektor a tavalyihoz hasonlóan idén is Dušan Petrović rendező volt.

Az idei zsűri tagjai: Vesna Ždrnja színész, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára, Darko Lukić teatrológus, a Zágrábi Színművészeti Akadémia tanára és Miloš Latinović író, a BITEF színház megbízott igazgatója.

A kedden megtartott sajtótájékoztatón Dušan Petrović szelektor elmondta, hogy az előző fesztivál óta 31 felnőtteknek és 9 gyermekeknek szóló előadást nézett meg a vajdasági hivatásos színházakban.
– A pénztelenség és a klasszicista darabok jellemezték a jelenlegi idényt. Véleményem szerint az idei kínálat színvonalasabb mint a tavalyi. Remélem, hogy a most kiválasztott előadások közül néhány sikereket ér el más fesztiválokon is – mondta Petrović.

A fesztiválon bemutatásra kerülő előadások: Milutin Bojić Olga asszony, a Zombori Népszínház produkciója (Gorčin Stojanović rendezésében), Molière Don Juan, a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház előadása (Igor Vuk Torbica rendezésében), a Végel László regényéből készült Neoplanta, az Újvidéki Színház előadása (Urbán András rendezésében), Alfred Jarry Übü király, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának produkciója (a rendező Dömötör András), Christopher Durang Bette és Boo házassága, a Szabadkai Népszínház Szerb Társulatának előadása (Olivera Đorđević rendezte), Terék Anna Jelentkezzenek a legjobbak, az előadás a Szerb Nemzeti Színház, az Újvidéki Színház és a Vajdasági Színjátszók Szövetségének kooprodukciója (Puskás Zoltán rendezésében láthatja a közönség). A gyermekelőadások közül a válogatásba került a Wass Albert műve nyomán a Gyarmati Kata által írt Az erdő meséje című produkció, amelyet a Szabadkai Gyermekszínház társulata ad elő a fesztiválon (Puskás Zoltán rendezésében), Amelie Fried Van-e a nagypapának öltönye? , az Újvidéki Ifjúsági Színház előadása (Emilija Mrdaković rendezése), a Roald Dahl műve nyomán Milena Depolo által színpadra írt A nagy jóságos dzsinn című produkció, a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház előadása (Dragoslav Todorović rendezésében), a James Matthew Barrie nyomán Aleksandar Glovacki által írt Pán Péter, a Szabadkai Gyermekszínház előadásában (Predrag Štrbac rendezésében), és a Nikola Zavišić által írt és rendezett A hangyától az oroszlánig című produkció, a Nagykikindai Népszínház előadásában.