2024. július 17., szerda

Színművészet a totalitarizmus ellen

III. Richárd betiltva, avagy jelenetek Meyerhold életéből az Újvidéki Színházban

Szombat este bemutató lesz az Újvidéki Színházban. A sokáig emigrációban élő, ünnepelt romániai író, Matei Vişniec III. Richárd betiltva, avagy jelenetek Meyerhold életéből című darabját játssza az újvidéki társulat, Anca Bradu rendezésében. A Nagyszebeni Nemzeti Színházban dolgozó Bradu már negyedszer működik együtt az Újvidéki Színházzal. Nyolc évvel ezelőtt Vişniec  A kommunizmus története elmebetegeknek című darabját, másodszor Molièretől  A mizantrópot, majd tavaly Henrik Ibsen Rosmersholmját rendezte meg az újvidéki deszkákon.
– Vişniec most színpadra kerülő darabja a művész és a hatalom konfliktusát jeleníti meg. A főhős a sztálini rezsim börtönében sínylődik a kivégzése előtt. Mindez fikció, de a totalitárius rendszerek kritikája a darab egyik fő motívuma. A III. Richárd betiltva, avagy jelenetek Meyerhold életéből nem szokványos színházi darab, a román író az orosz színháztörténelem két kimagasló alakjától kölcsönzött ötleteket, Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkijtől és annak tanítványától, Vsevolod Meyerholdtól. Az egyetemes színházművészet e két ikonikus figurája egyedi módon közelítette meg a színházat, s olyan újításokat alkalmaztak a színpadon, mint a pszichológiai realizmus vagy a biomechanika. A főhős imaginárius utazásában rádöbben, hogy a kommunizmus vörös hatalma még a középkori III. Richárd fekete hatalmától is rosszabb. A mű egyik fő üzenete, hogy a totalitárius rendszer kegyetlensége megöli a fantáziát, a szívet és a szabad kreativitást. Vişniec színdarabjában III. Richárd figuráját mint a kegyetlenség szimbolikáját eleveníti meg ‒ részletezte Bradu.
‒ Az Újvidéki Színház szerette volna színre vinni ezt a darabot, mivel közeli barátja vagyok Matei Vişniec-nek, és ezenkívül szintén baráti viszonyt ápolok az itteni színészekkel, logikusnak tűnt, hogy elhívnak rendezőnek. A következő színházi idényben a III. Richárd betiltva, avagy jelenetek Meyerhold életéből rendszeresen látható lesz, és októberben meghívjuk Matei Vişniec-et, hogy jelenlétével emelje az előadás fényét. Személy szerint nagyon csodálom az újvidéki társulat képességeit, szerintem bármit el tudnak játszani, s ez a darab kiváló alkalom arra, hogy megcsillogtassák a tehetségüket ‒ mondta Anca Bradu.