2024. július 17., szerda

Test mëg a lélek

Pikáns előadást láthatott a Sterija Játékok közönsége

A Sterija játékok egy igazi pikáns meglepetést tartogatott szerda este a színházlátogató közönségnek. Az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves színésznövendékeinek előadása megcsiklandozta a nézők érzékeit. Berta Csongor, Blaskó Lea, Molnár Gábor Nóra és Ricz Ármin erősen erotikus töltetű, egyórás, folklorisztikus előadása tökéletes kikapcsolódást nyújtott. Vajda Mária – Vallomások a paraszti szerelmi életről című néprajzgyűjteménye alapján készült darabot Forgács Péter rendező, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója rendezte. A hallgatók tanárai Hernyák György és Táborosi Margaréta pedig később csiszoltak rajta.
Vajda Mária a 70-es évek második felében mint fiatal, néprajzi diplomát szerzett lány megszólaltatott idős bácsikat, néniket az élet legintimebb szféráiról. A gyűjtemény sikerrel vállalkozik a paraszti szexualitás összetevőinek, jellemzőinek az elemzésére, társadalom-lélektani következtetések levonására. A könyv az erotikus anekdoták, népmesék folklorisztikus gyűjteménye, mely a tiszántúli magyar parasztság szerelmi gondolkodásmódjának páratlan értékű dokumentuma. A következő idézet sommásan összefoglalja az élet egyszerű, de nagyszerű igazságát, elhangzott a színpadon, ahogyan a könyvben is megtalálható:
„Az, mikor mind a kettőnek jó, az a legnagyobb boldogság a világon. Amikor eltalálja az ember, az a pillanat boldog pillanat az ember életében. Úgy érzi, akkor nem törődik semmivel. Az emberiség is ebből származik. Ha az nem vóna jó, úgy az asszonynak, mint az embernek, nem es házasodnának essze, nem es vállalnának gyermeket, s a nyomorúságot. Ha az a pillanat nem volna olyan jó. Ezért a pillanatért érdemes élni. Ezért a kicsi rövid pillanatokért érdemes végig kínlódni 80-90 évet. Habár öregkorunkba má' nem kell, de azért a fiatalkori kicsi boldog időért vállaljuk az egész élet nyomorúságát.”
A darab megszületéséről Berta Csongort és Blaskó Leát kérdeztük.
– A Budapesti képzésünk során készítettük ezt az előadást. A szöveg Vajda Mária gyűjteményének felhasználásával készült el. Ezek olyan elhangzott szövegek, amelyben a parasztok beszélnek a szexuális életükről és amelyeket Vajda összegyűjtött és lejegyzett. Kezünkbe került a néprajzkutató kötete és ezekből a szövegekből válogattuk össze az előadás anyagát. Az előadást most játsszuk hatodszorra és a Sterija Játékok kiváló alkalom, hogy ezt a nem mindennapi darabot bemutassuk a szélesebb közönségnek is. Nagyon szeretjük játszani ezt az előadást, amely sok precizitást igénylő technikai megoldást tartalmaz. A ritmus és az egymásra hangoltság nagyon fontos, de mi négyen nagyszerűen együtt tudunk dolgozni. Hernyák György tanár úr feljött Budapestre megnézni a bemutatónkat, majd itthon Táborosi Margaréta asszisztensünkkel együtt csiszoltunk rajta. Az előadással eddig felléptünk Budapesten, Újvidéken, Szabadkán és Kecskeméten – mondta a két lelkes színésznövendék.