2024. július 17., szerda

A színház mágiája

Jeles személyiségek és elismerések az Újvidéki Színház 40 éves születésnapi rendezvényén

A fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Újvidéki Színházban kedden este évadzáró gálaestet rendeztek. A jubiláló intézmény alkalmi programjának keretében elismerő emlékérmeket osztottak ki a több mint 30 éve a színháznál dolgozó munkatársaknak, örökös tagokat avattak, valamint köszönő okleveleket adtak át olyan kulturális, közigazgatási és médiaházaknak, amelyek támogatták a színház munkáját. Az ünnepségen Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatójának üdvözlő szavai után beszédet mondott dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumából Hausenblasz Dóra főosztályvezető asszony, Józsa László, a Szekeres László Alapítvány elnöke, Živko Popović, a Művészeti Akadémia dékánhelyettese, Vanja Vučenović, Újvidék város polgármesterének kultúráért felelős tanácsadója. Ezenkívül beszédet mondott Mara Skendžić Reljić, a Vajdasági Rádió és Televízió kulturális és szórakoztató műsorának a szerkesztője, Miroljub Mijušković, a Dnevnik napilap fő- és felelős szerkesztője, mgr. Ljubica Ristovski, a Szabadkai Népszínház igazgatónője, Predrag Momčilović, a Vajdasági Drámaművészek Szövetségének elnöke, Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatója, valamint Ivan Tasovac művelődési és tájékoztatási miniszter.

Az ünnepi műsort Puskás Zoltán rendezte. A fellépők között voltak az Újvidéki Színház művészei, Vitkay Ágota tanítványai és az Újvidéki Akadémia harmadéves színészosztályának hallgatói, Klemm Dávid zongoraművész és mások.

A kitüntetettek között van Újvidék város önkormányzata, a tartományi kormány, a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Szó, a Dnevnik, a Vajdasági RTV, a Pannon RTV és a Mozaik Televízió, a Szabadkai Népszínház és a Vajdasági Drámaművészek Szövetsége. A Magyar Szó Lapkiadó Kft. nevében Ökrész Rozália igazgató, a Mozaik TV nevében Tóth Péter újságíró és a Pannon RTV nevében Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója vette át az elismerést.

Különdíjat kaptak a több mint 25 éve a színházban dolgozók: Takács Tibor, Komenda Viktória, Vass István, Péter Sándor, Đerić Mihajlović Olivera, Hanák Faragó Edit, Prikkel János és Hajdu Ibolya.
Az Újvidéki Színház örökös tagjává avatták Németh P. Istvánt, Ábrahám Irént, Banka Líviát, Hajdu Ibolyát, Szöllősi Lászlót, Berki Klárát, Ferenczi Ibolyát, Prikkel Jánost, Szabó Margitot, Várady Fischer Hajnalkát, Soltis Lajost, Vicsek Károlyt, Szűcs Júliát és Vajda Tibort.
Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a következő szavakat intézte a jelenlevőkhöz:
„Azt kívánom önöknek, hogy legyen kellő erejük, kitartásuk, ihletük, sok-sok nézőjük és még több taps. Ma úgy emlékezem az Újvidéki Színházra, mint arra a helyre, ahol betekinthettem a színház belső világába. Az újvidéki egyetemi éveim alatt a ’80-as és ’90-es évek fordulóján sok időt töltöttem el a színházban, a nézőtéren, de legalább annyit a Művészklubban, színészek, rendezők, művészek és műkedvelők hangos vitájának, barátkozásának a helyszínén. De hol vannak már az Újvidéki Színház akkori nagyjai? Fejes György, Ladik Katalin, Soltis Lajos, az ifjabb Törköly Levente vagy Szőke Zoltán, s már majdnem kicsúszott a számon Venczel Valentin és Magyar Öcsi neve is. Remélem egyszer az ő helyükre is új, érdemes nemzedék lép majd. Az intézmény pedig marad, él és gyarapszik.”

Az ünnepség végére megérkezett Ivan Tasovac művelődési és tájékoztatási miniszter, aki szellemesen és tiszteletteljesen méltatta az Újvidéki Színházat:
„Nagyon nagy megtiszteltetés ezeken a deszkákon állni ma este. Egy színészgyermekként szólok önökhöz, aki a színfalak mögött nevelkedett, és aki tudja, milyen nagy igyekezet, munka és elkötelezettség lakozik azokban, akik a színházért élnek. Nemcsak azokról szólok, akik a színpadon játszanak, hanem az össze színházi munkatársról. Megértettem, hogy akik a színházért élnek, azok ritkán lépnek ki onnan, és csak ritkán mennek haza. A legnagyobb tiszteletem azoké, akik lehetővé teszik, hogy a színház mágiája tovább tartson, és külön tiszteletem azoké, aki lehetővé teszik, hogy ez a mágia pontosan ezen a helyen működjön.”