2024. július 17., szerda

Shakespeare a Fruška gora lankáin

Nemzetközi színházi fesztivál a szerémségi Čortanovcin

Čortanovcin a Stanković-villában az idén június 19-től 25-ig Shakespeare színházi fesztivált rendez az inđijai Itaka Art Centar és a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság. A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón a festői szépségű villában tartották csütörtökön a Fruška gora lankáin.
Nikita Milivojević, az Itaka Art Centar igazgatója és a fesztivál szelektora, Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár, valamint Petar Filipović Inđija polgármestere köszöntötte az újságírókat.
Milivojević elmondta, az, hogy 450 éve született Shakespeare kiváló alkalom arra, hogy egy fesztivál keretében emlékezzünk meg a nagyszerű drámaíróról. A rendezvény fényét a világhírű Globe Színház fellépése emeli, amely a Hamletet fogja előadni június 19-én, erre az előadásra sajnos az összes jegy elkelt. De a többi előadásra még kaphatóak a jegyek 400–800 dináros áron Újvidéken a GIIGS TIX-ben, Belgrádban a Színházkedvelők Klubjában (Klub Ljubitelja Pozorišta) és Inđiján a Művelődési Központban. Június 20-án az Ahogy tetszik című vígjátékot a Kote Marjanisvili grúziai együttes adja elő. Június 21-én A makrancos hölgyet a Ljubljanai Színház színészei játsszák el. Június 22-én a VI. Henrik a Belgrádi Népszínház és a londoni Globe közös produkciójaként tekinthető meg. Június 23-án a Rómeó és Júliát az athéni Paradicsommadár Színház adja elő. Június 24-én a Lear királyt helsinki és Los Angeles-i koprodukcióban nézheti meg a publikum. Június 25-én a Muzej Šekspir című darabot az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves színésznövendékei adják elő.
A fesztiválon kísérőrendezvények és filmvetítések is lesznek. Bővebb információk a www.sekspirfestival.org internetes címen találhatóak.