2024. július 17., szerda

,,Hol a forradalom, barmok?"

Ezzel a horvátországi előadással, A múltunk a jelenünk szlogennel kezdődik e hó 20-án a 48. BITEF

A 48. BITEF nemzetközi színházi fesztivált e hó 20-a és 30-a között rendezik meg Belgrádban.

Anja Suša, a BITEF szelektora elmondta, nem hagyhatták figyelmen kívül az első világháború kitörésének 100. évfordulóját, mivel az első világháború nem határolható be dátumokkal, az sokkal inkább egy folyamat, amely kihatással volt a második világháború kitörésére, és a politikai és a társadalmi hatása a mai napig érezhető. A fesztiválnak mégsem a háborúra való megemlékezés a témája, hanem a kiválasztott színházi előadások olyan jelenségekkel foglalkoznak, amelyek konkrétan az első vagy a második világháborúhoz kötődnek, vagy olyan témát dolgoznak fel, amelyek a huszadik század eseményeinek következményei.

A 48. Bitefet egy horvátországi rendező, Borut Šeparović előadása, az A gde je revolucija stoko? (És hol a forradalom, barmok?) című előadás nyitja meg, amely a rock and roll időszakában játszódik, és az intellektuális és kulturális örökséggel foglalkozik.

Jovan Ćirilov, a BITEF művészeti igazgatója felhívta a figyelmet, hogy kiemelkedő munkásságú rendezők előadásait tekintheti majd meg a közönség, így például Kžištof Varlikovski (A)Pollonia című produkciója is a repertoáron szerepel.

Az idén az európai színházi előadások kerültek előtérbe. Elsősorban a régióból válogattak a szelektorok, így horvát, szlovén, valamint belgrádi és újvidéki előadásokat hoztak el a közönségnek,valamint lengyel, litván, svájci és német produkciókat is megtekinthet a közönség szeptember 20-a és 30-a között.

A fesztivál kísérőrendezvényei már napközben megkezdődnek, így néhány műhelymunkára, illetve szakmai fórumokra már 10 órától sor kerül, számos témában tartanak majd kerekasztal-beszélgetést is, sőt a belgrádi Kortársművészeti Múzeum előtt cirkuszi sátrat is emelnek majd, ahol szerb–horvát–francia koprodukcióban tartanak majd előadást.

Az előadásoktól függően a belépőjegyek 800-tól 2000 dinárba kerülnek, és a Terazijei Színházban (Terazije 29. alatt) vásárolhatók meg szeptember elsejétől. Jegyet foglalni a fesztivál honlapján, a www.bitef.rs címen is lehet. A BITEF Polifónia előadásaira a belépő 100 dinárba kerül, csakúgy mint a BITEF filmen elnevezésű kísérőrendezvény vetítéseire. A műhelymunkákon való részvétel pedig 300 dinárba kerül.