2024. július 17., szerda

Csárdáskirálynő, Bánk bán ...

Az Újvidéki Színház az új évadban is várja a közönséget

Az új színházi évad elején felkerestük Venczel Valentint, az Újvidéki Színház igazgatóját. Venczel elmondta a nyár fontosabb eseményeit és felvázolta az előttünk álló hónapok újdonságait.

Melyik előadással kezdődik az évad?

– Az évad tulajdonképpen már elkezdődött augusztus 25-én. Egy rövid évadnyitó értekezlettel és a Csárdáskirálynő próbáival kezdtük meg a munkát. A Csárdáskirálynőt Táborosi Margaréta rendezi, és október 4-én van a bemutatója. Az évadkezdés csupán egy formális időpont, mert a társulat a nyáron is nagyon komoly szerepvállalásoknak tett eleget. Augusztusban a Budvai Színházfesztivál záróelőadását mi tartottuk, június végén a Kisvárdai Színházfesztiválon vettünk részt, ahol a Patkányok című előadással a legjobb társulat címet nyertük el, ugyanott a Tanyaszínház a legjobb előadás címet nyerte el. Június 25-én az Infant keretében léptünk fel.

Hogyan fogadták a társulatot Budván?

– A Budvai Színházfesztiválon az Újvidéki Színházat mint a régió egyik legjobb színházát fogadták. A vajdasági színjátszás a fesztivál alapítója, vajdasági magyar színészek is segédkeztek a fesztivál megszületésében, ezért mondható, hogy otthonosan mozgunk Budván. Az Opera Ultima átütő sikert aratott, és a szakmai kritika is elismerően szólt róla. Az Opera Ultimát eljátszottuk a Városmajori Szabadtéri Színpadon is.

Előttünk a drámaíró verseny.

– Immár tizennegyedik alkalommal rendezi meg az Újvidéki Színház szeptember 20-án és 21-én a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt. A három ősbemutatót a magyar dráma napján, vagyis szeptember 21-én este tekintheti meg a közönség az Újvidéki Színházban. A hagyomány szerint a három felkért író szombaton délelőtt az aznapi Magyar Szóból húzott címre drámát ír nem egész egy nap alatt. Három rendező három alkalmi társulattal huszonnégy óra alatt, másnap este hét óráig három ősbemutatót visz színre. Az idei verseny írói: Balázs Attila, Bencsik Orsolya és Sándor Zoltán. A rendezők: Antal Attila, Sebestyén Aba és Sorin Militaru. A zsűri tagjai: Balogh Tibor, Erdélyi G. Hermina és Németh Ákos. Az előadások közreműködői: az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a szabadkai Gyermekszínház tagjai és az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói – hallottuk Venczel Valentintől.

További részletek az Újvidéki Színház játékrendjéből:

Október 6-án Urbán András rendezésében a társulat elkezdi próbálni a Bánk bánt, a bemutatója pedig november 24-én lesz.

Október 12-én Anca Bradu rendezésében a III. Richárd betiltva című előadás nagybemutatóját tartják.

Október 14-én Podgoricán, a Montenegrói Nemzeti Színházban játsszák a Neoplantát.

Október 18-án Antal Attila elkezdi próbálni Németh Ákos Babett hazudik című ifjúsági előadását, és karácsony előtt lesz a bemutatója.

Október 23-én Mariborba viszik a Neoplantát.

December 8-án a budapesti Thália Színházban szintén a Neoplantát játsszák.

December 22-én fellépnek Zágrábban a Neoplantával.

2015 tavaszán a NOMUS-szal közösen Frank Wedekind A tavasz ébredése című előadásának a zenés változatát viszik színre Puskás Zoltán rendezésében.

2015 májusában Danilo Kiš Elektráját mutatják be Dušan Jovanović rendezésében.