2024. július 20., szombat

A Pataki-gyűrű díj idei várományosai

A Szabadkai Népszínház sajtótájékoztatóján Tolnai Szabolcs ismertette a jelöltek névsorát

Az október 29-én sorra kerülő gálán az idén is Pataki-gyűrű díjban részesül vajdasági magyar színházi világunk egyik kiválasztott színésze. Az idei válogató Tolnai Szabolcs film-, színházi rendező volt:

– Kétszer vettem részt a Pataki-gyűrű díj zsűrijében. Gyengébb és erősebb évek is voltak, valamikor nem tudtunk egyértelműen kiemelkedő teljesítményről beszámolni, máskor viszont nyilvánvaló volt, ki érdemli meg a díjat. Az idén a színházi világunkban tapasztalt nehézségek ellenére is nagyon erős szerepmegformálásokat láttam. Azt gondolom, bárki is kapja a díjat, nyugodt leszek, mert mindannyian megérdemlik – mondta, majd pedig ismertette a várományosok névsorát. Az idei jelöltek:

Mészáros Gábor (Kosztolányi Dezső Színház), a Kovács Frigyes által rendezett Liliom címszerepéért és az Andrej Boka rendezte Csend című előadásában az Apa szerepéért. Mészáros Gábor bebizonyította, hogy beért és a vezető színészeink közé tartozik. Szerepeiben félelmetes, törékeny, bizonytalan, szánalmas, durva, agresszív és érzékeny. Színészi palettája kiszélesedett, a karcosabb, férfiasabb szerepeket is magabiztosan oldja meg.

Crnkovity Gabriella (Újvidéki Színház), az Antal Attila által rendezett Babett hazudik című előadás főszerepéért. Crnkovity Gabriella e szerepében is megmutatja, hogy sokoldalú és szabálytalan tehetség. Elképesztő erővel és hitelességgel játssza el a lázadó tinédzsert, motorja tud lenni az előadásnak.

Krizsán Szilvia (Újvidéki Színház), az Urbán András által rendezett Bánk bánban Gertrudis királynő szerepéért. Krizsán Szilvia ezért a szerepéért egyebek között megkapta a legrangosabb magyar színházi fesztivál, a POSZT fődíját a női főszerep kategóriában és a magyar színházkritikusok fődíját is. Jelen pillanatba a magyar nyelvterület egyik legjobban díjazott szerepe.

Mezei Zoltán (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat) a Sebestyén Aba rendezte Bolondok táncában a kormányzó szerepéért. Mezei Zoltán testét-lelkét adta bele a szerepbe. Precíz alakítása még egy ilyen nagyszerű csapatban is kiemelkedett, ami nem volt könnyű, hiszen az előadás bármelyik szereplője megérdemelte volna a jelölést.

Béres Márta (Kosztolányi Dezső Színház), a Kovács Frigyes által rendezett Liliomban Juli szerepéért és Andrej Boka Csendjében a kislány szerepéért. Mindkettőben megfigyelhetjük Béres Márta színészi eszköztárának leegyszerűsödését, amely szinte új stílust eredményezett: túl van a színészeten, elemi erejű, transzcendentális élményt okoz a nézőknek.

A zsűri tagjait Gyarmati Kata, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője mutatta be:

– Az idei zsűrit dr. Káich Katalin színháztörténész, László Sándor színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára, Nataša Gvozdenović újságíró, kritikus, és Szerda Zsófia újságíró, fotós alkotják. Egy szavazattal ugyanakkor kivehetik részüket a zsűri munkájából a színművészeti akadémia növendékei is, és ők ítélik oda az ún. 10-es terem díjat. Eredményhirdetésre október 29-én kerül sor, a Szabadkai Népszínház Pataki-gyűrű gála esten, amikor színházunk fennállásának 70. jubileumát is ünnepeljük – mondta Gyarmati Kata, kitérve arra, is, hogy évekig a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen ismertették a Pataki-gyűrű díjra jelöltek névsorát. A magyar dráma napján ez adott alkalmat, hogy a verseny végén a válogató nyilvánosságra hozza a várományosok listáját, ebben az évben viszont a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny januárra halasztódik, ezért ismertették sajtótájékoztató keretében a várományosok listáját.