2024. július 16., kedd

Az ígéretek földjén

A Bolond világ, avagy The Marx Brothers című előadással zárja az évadot a KDSZ

Június 15-én, szombaton mutatja be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a Bolond világ, avagy The Marx Brothers című produkciójukat, amely egyben az évadzárót is jelenti. Az előadást O. Horváth Sári szövege alapján Bélai Marcel rendezte. A Bolond világ a Marx testvérek életútját és családtörténetét mutatja be. A Marx fivérek Amerika egyik legismertebb némafilmes művészei voltak:

– Az előadás műfaja nagyon közelít a kabaréhoz vagy a varietéhez, mindez egy epikus történet mögé rejtve. Habár a Marx testvérekről szól, mégsem egy tipikus életrajzi drámáról van szó. A szerző a történetüket – kezdve onnan, hogy a szüleik hogyan vándoroltak ki Amerikába és váltak híressé – ürügyként használja, hogy egy alternatív huszadik századi sztorit meséljen el, amelyben megjelenik a földi paradicsom ábrándképe, az igazságtalanság, a kizsákmányolás témája is. Ami a referenciás pontokat illeti, itt főleg animációs filmsorozatokat említenék, például a Family Guyt vagy a South Parkot, amelyek valójában a felnőttekhez szólnak, a formájuk szerint viszont rajzfilmek, ami inkább az ún. gyerekműfajhoz tartozik. Ez a kettősség megtalálható lesz az előadásban is – fejtette ki a rendező, aki arra is kitért, hogy jön ide a Coca-Cola.

– A mai világunkban azt látom, hogy az emberek egyre kevesebb dologban tudnak egyet érteni, mégis a Coca-Cola, a földkerekségen csaknem mindenhol megtalálható, a legkisebb falvakban is. Ha más nem is, ez egy sikertörténet – mondta Bélai Marcel.

Az előadás szereplői Ágyas Ádám, Búbos Dávid, Hodik Annabella, Kőműves Csaba Bence és Verebes Andrea. Búbos Dávid a produkció kapcsán a színész szerepét emelte ki:

– Számomra fontos központi kérdés ebben a darabban, hogy mit jelent komédiásnak lenni, szórakoztatni, mennyire fásul bele az ember, egyáltalán van-e értelme, megmaradhat-e az előadóművész annak ami, vagy termékké válik, mint a Coca-Cola – mondta Búbos Dávid.

Ágyas Ádám elmondása szerint az előadás mindenkori problémát is feldolgoz:

– A migrációt a tejjel-mézzel folyó Kánaánba. A mi esetünkben ez Amerika, de azt látjuk, hogy nem minden olyan, mint a kirakatban. Az előadás több síkon fut, lesznek benne szatirikus, rajzfilmes elemek, de mélyebb részek is, amelyek végigvezetik a nézőket a Marx testvérek történetén, illetve Amerika eseménydús száz évén – fejtette ki Ágyas Ádám.

Az előadás dramaturgja Kiliti Krisztián, zeneszerzője Bakk-Dávid László, a látványtervezője Hatházi Rebeka.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele