2024. július 16., kedd

Hamarosan kezdődik a II. Kamarafeszt Zentán

Négy napon keresztül hat előadást láthat a közönség

A Zentai Magyar Kamaraszínház és partnerszervezete, a Novem Színházi Szervezet június 19-e és 22-e között második alkalommal szervezi meg a Kamarafesztet Zentán. A szervezők ezzel a showcase fesztivállal szeretnének betekintést nyújtani a színház munkájába, társulatuk értékeibe és fejlődésébe.
Az eseményt részletesen Dévai Zoltán, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója ismertette, aki elmondta, hogy idén négy napos lesz a fesztivál és ismét hat előadást játszanak.
– Mivel nem csak előadásokat játszunk, hanem díszletet építünk és bontunk is, ezért úgy döntöttünk, hogy tehermentesítjük magunkat és eggyel megnöveljük a fesztivál napjainak számát. Mindemellett tavaly olyan jó volt a hangulat, hogy egyáltalán nem baj, ha egy nappal tovább tart a Kamarafeszt. A hat előadást az idén mutattuk be vagy újítottuk fel. A Hidegpróba című előadással kezdünk június 19-én, majd a második nap a Sirály című darabot mutatjuk be és aznap az előadás előtt tartjuk a fesztivál hivatalos megnyitóját is. A harmadik nap délután 16 órától A. P. Csehov – Kiss Csaba: De mi lett a nővel? elnevezésű darabot láthatja a közönség, majd 19 órától a Szedjetek szét című előadást játsszuk. A fesztivál utolsó napján 15 órától látható a Petőfi Sándor: János Vitéz, 19 órától pedig a Handabasa, avagy a fátyol titkai következik. A színház udvarát is feldíszítjük és minden este a muzsikus-zenész barátaink gondoskodnak a jó hangulatról. Arra törekedtünk, hogy az esti koncertek különböző hangulatúak legyenek. Lesz népzenés, rock and rollos és beszélgetős est is, reméljük mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Emellett minden nap 11 órától kerekasztal beszélgetéseket tartunk az udvaron, ha az időjárás engedi – mondta az igazgató.
Dr. Mezei Kinga művészeti vezető elmondta, hogy a fesztivál fő célja az, hogy a szakmabeliek közül is többen megismerjék a Zentai Magyar Kamaraszínházat.
– Tavaly nagyon jól sikerült a fesztivál, kiváló hangulat járta át, de számunka egy kicsit húzós is volt, hiszen építettünk és játszottunk is egyszerre. Az előző évben inkább a magyar kritikusok és a magyar szakma képviseltette nagyobb számban magát a fesztiválon, de voltak itt Szerbiából és Boszniából is vendégeink. Idén sokkal több visszajelzés érkezett a szerb szakma részéről, aminek rendkívül örülünk. A Magyar szakmabeliek pedig nagyjából olyan számban képviseltetik magukat, mint tavaly. Számtalan rendező, tervező és dramaturg lesz jelen, illetve azok a rendezők is, akik a következő évadban a társulattal fognak dolgozni – mondta dr. Mezei Kinga. 

Nyitókép: Dévai Zoltán és dr. Mezei Kinga (Gergely Árpád felvétele)