2024. június 28., péntek

Színházi pezsgés Zentán

A Kamarafeszten ma, szombaton a János vitéz és Handabasa, avagy a fátyol titkai című előadás van műsoron

Csütörtök este hivatalosan is kezdetét vette a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Novem Színházi Szervezet által megszervezett Kamarafeszt.

A tavalyi, először megtartott showcase színházi fesztivál sikere láttán felbuzdulva a zentai társulat az idén bemutatott vagy pedig felújított előadásait játssza el a közönség előtt.

A megnyitón Trepljov, a feltörekvő író, Arkagyina, a híres színésznő, Samrajev, az intéző, vagyis az Anton Pavlovics Csehov Sirály című művéből készült előadás szereplői énekkel és zenével, pogácsával, egy kis üdítővel fogadták az előcsarnokban a színházi fesztivál vendégeit és a zentai közönséget, akik ezt követően meg is tekinthették a Kiss Csaba által rendezett előadást.

– A fesztivál elsődleges célja a zentai társulat sokszínűségének és tehetségének a bemutatása, illetve az, hogy a meghívott vendégek és a zentai közönség képet kapjon arról, hogy az elmúlt egy év alatt mennyit is fejlődtek a zentai színművészek – nyilatkozta lapunknak Dévai Zoltán, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, aki elmondta, hogy a rendezvény célközönségeként elsősorban a színházi szakma hazai és külföldi képviselőit tekintik.

Ennek kapcsán Dévai elmondta, hogy a színházi szakemberek közül Szerbiából és a környező országokból is sokan eleget tettek a meghívásuknak, és példaként megemlítette, hogy tavaly mindössze három-négy szerbiai színházi kritikus válaszolt a meghívásukra, az idén már tizenhárman jeleztek vissza, hogy itt lesznek.

– Emellett azokat a színházi rendezőket és munkatársakat is meghívták, akikkel a következő egy évben együtt szeretne dolgozni a zentai társulat – mesélte a színházigazgató, és hozzáfűzte, hogy amennyiben a meghívottak nem ismerik a társulatot, akkor most megláthatják, hol is tart a zentai színház csapata.

– Emellett a fesztivál célja az is, hogy a zentai színházat elhelyezzük egy kulturális térképre, reményeink szerint az idei fesztivál nagyban hozzájárul ehhez – jegyezte meg Dévai Zoltán és hozzáfűzte, hogy az elmúlt egy év alatt különböző rangos színházi fesztiválok szelektorai is ellátogattak a társulat előadásaira, így tagjai lettek a Vajdasági Hivatásos Színházak Társaságának is, így beérni látszik a tavaly elkezdett munka gyümölcse.

Hajdú Tamás szabadkai színművész az elmúlt időszakban a Zentai Magyar Kamaraszínház több színdarabjában is vendégszerepelt, és bizonyos értelemben már a társulat tagjának is tekinthető.

Ennek kapcsán napilapunknak elmondta, hogy nagyon örül a sok meghívásnak és tényleg odahaza érzi magát a Tisza-parti városban.

– Nagyon nagy erőt ad, hogy fiatal a társulat. Persze én sem vagyok még öreg, de vagy tíz esztendőt visszafiatalodok közöttük. Nagyon pezsdítő ez az izgalom, amely a fesztivált övezi, ugyanis a díszletépítéstől kezdve az udvar kidíszítésén át a vendégek fogadásáig mindent a társulat, no meg a színház dolgozói csinálnak, és tényleg otthonos a hangulat – nyilatkozta Hajdú Tamás.

A fesztivál szombaton este a Vörösmarty Mihály műve alapján készült Handabasa, avagy a fátyol titkai című vígjátékkal zárul. Előtte a délutáni órákban a fesztivál vendégei a Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján született János Vitéz című előadást is megtekinthetik a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában.

Nyitókép: Csehov Sirály című drámájának szereplői az előcsarnokban... (Gergely Árpád felvétele)