2024. július 16., kedd

A pesti kabaré hőskoráról Palicson

Fesztbaum Béla, neves Jászai Mari-díjas színművész a pesti kabaré világát idézte meg a Nyárhangoló Fesztiválon vasárnap délután. A Vigadó nagytermében Ady Endre, Molnár Ferenc, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Nagy Endre, Heltai Jenő, Békeffi László, Kellér Dezső, Királyhegyi Pál, Tabi László, Kazal László szövegei, Zerkovitz Béla dalai, a kuplé műfajának klasszikusai révén sajátos történelmi időutazásra hívta a művész aközönséget.

A kabaré a XX. század elején érkezett Párizsból Pestre, ám – ahogyan e délutánon hallottuk –  Nagy Endre a magyar kabaré szülőatyjaként megteremtett egy olyan figurát, amely egy jellegzetesen magyar jelenség a műfajban, ez pedig a konferanszié, aki átköti a jeleneteket és kommentálja a világ jelenségeit.

– Nagyon kedvelem, tisztelem a műfajt és előadóit, akiknek valaha az volt a küldetésük, hogy 1-2 órára elhitessék a kabaré közönségével a legnehezebb korszakokban is, hogy valójában nincs ok az aggodalomra, mert a nevetés és a szabad gondolkodásjogától nem tudja őt megfosztani senki és semmi” – fogalmazott az előadás bevezetőjében Fesztbaum Béla. Az elevenedett meg a pódiumon, hogy min mérgelődött, bosszankodott, mi ellen lázadt egykor a pesti polgár a XX. század első felében, majd a szocializmus idején, hogyan élte túl a viharos évtizedeket, hogyan tudott nevetni a világon és önmagán még akkor is, ha semmi oka nem volt a jókedvre.

Fesztbaum Béla Benedek Miklós, a nemrégiben elhunyt kiváló színművész emlékének ajánlotta ezt az összeállítást, akivel számos produkcióban játszott együtt, s aki a kabaréműfajban is nagyot alkotott.

A Pesti polgár című előadásban zongorán közreműködött Termes Rita.

Nyitókép: Fesztbaum Béla rendhagyó történelmi „utazása” (Mihályi Katalin felvétele)